La mai puţin de doi ani de la începerea antrenamentelor, Nicoleta Chiorean a obţinut marele premiu la concursul "Miss Figure Ireland". Cu toate acestea, titlul a fost contestat pe mulţi irlandezi din cauza naţionalităţii româncei. "După câştigarea primului concurs am primit scrisori de la nişte irlandezi în care mi se spunea că ar trebui să plec înapoi în România să fur, să comit crime sau să spăl toalete, pentru că este singurul lucru de care nişte analfabeţi ca românii sunt în stare. Spuneau că nu este corect ca un român să câştige acest titlu", afirmă Nicoleta Chiorean. În palmaresul sportivei se mai află şi marele premiu la concursul Cork Open, în urma căruia a obţinut şi un contract cu agenţia de fotomodele "1st option", din Dublin.
Evenimentul zilei: Cum ai ajuns să câştigi titlul de "Miss Figure Ireland"? Nicoleta Chiorean: Am început să mă antrenez pentru acest concurs din dragoste pentru sport, pentru a-mi dovedi că sunt în stare de mai mult şi poate pentru că aveam o viaţă plictisitoare în Irlanda, la acea vreme. Întotdeauna mi-am dorit să fac puţin mai mult decât o persoană obişnuită.
Când ai plecat din România şi de ce ai ales Irlanda? Am plecat din Romania în anul 2000 să o vizitez pe cea mai bună prietenă a mea de atunci. Aveam de gând să stau maxim un an să-mi strâng nişte bani şi apoi urma să mă reîntorc în ţară, să-mi continui Colegiul de Jurnalistică pe care îl începusem. M-am căsătorit, am avut un copil şi din cauză că ne mergea bine am decis să rămânem aici. Pot spune că am ajuns să locuiesc în Irlanda întâmplător. Dacă era să aleg, nu m-aş fi stabilit aici. Plouă aproape în fiecare zi şi sigurul fel în care aceşti oameni socializează este să meargă la pub, să bea. Eu nu beau deloc şi prin urmare nu-mi place stilul lor de viaţă.
Ai practicat culturismul şi în România? Nu.
Ce te-a determinat să te înscrii în competiţia pentru "Miss Figure Ireland"? Soţul meu practica acest sport, culturismul, de la vârsta de 13 ani. A participat la concursuri în ţară şi apoi, când a venit în Irlanda a concurat şi aici. A fost "Mr. Ireland" şi a concurat cu succes şi în competiţii internaţionale. În două săptămâni va participa la Naţionalele Irlandei, iar la scurt timp va reprezenta Irlanda la "Mr. Universe".
Întotdeauna am regretat că nu am putut face sport de performanţă, am practicat baschetul în ţară, dar nu aveam înălţimea potrivită si atunci nu am putut ajunge prea departe. Când mergeam la concursuri, cu soţul meu, mă uitam la concurentele de la bodyfitness şi îmi doream să concurez şi să arăt ca ele.
Mă gândeam că este imposibil, pentru că aveam doar 43 de kilograme. Mă mai gândeam că dacă aş îndrăzni să spun cuiva despre gândurile mele ar fi râs în hohote. Unii au şi făcut-o. În Irlanda, femeile sunt puţin mai dezvoltate şi mulţi oameni din jurul meu îmi spuneau că sunt prea slabă şi că nu-mi stătea bine.
Acest lucru m-a ambiţionat atât de mult încât, pe 7 iulie 2005, am hotărât să încep pregătirea pentru concurs. Am petrecut două ore, în fiecare zi, citind despre nutriţie şi antrenamente timp de aproximativ un an, cât aveam până la concurs. Mă antrenam foarte mult şi foarte greu. Am făcut mult sport înainte să vin în Irlanda şi asta cred că a ajutat puţin.
Cât timp te-ai antrenat? Făceam dimineaţa 45-60 minute de exerciţii cardiovasculare (bicicletă, mers rapid, alergare sau stepper), înainte de masă, apoi următorul antrenament era după masă, timp de o oră şi jumătate: greutăţi+30 minute de cardio, iar înainte de culcare alte 45-60 minute de exerciţii cardio. Pe lângă aceste exerciţii mai exersam şi programul pentru concurs. Pentru primul concurs m-am antrenat un an şi trei luni.
Care sunt cele mai importante reuşite obţinute în Irlanda? Am făcut un colegiu de calculatoare şi limba engleză, o şcoală de nutriţie şi alte cursuri cu diferite specialităţi. Sunt sponsorizată de firmele englezeşti "Sport Sense" şi "Health Sense" şi am o sală de sport (Olympia Hardcore and Fitness Gym).
Am câştigat un concurs de frumuseţe pentru a face reclamă unor firme de maşini, sunt componenta echipei de baschet din liga 1 a oraşului în care locuiesc. Din fericire, aici contează cum joci şi nu întălţimea. Am fost invitată să iau parte la un show de televiziune, au fost articole despre mine în ziarele locale şi naţionale, ca "Irish Times", "Irish Star", "The Nationalist" sau "Carlow People".
Totuşi, cea mai mare realizare a mea în Irlanda este că l-am cunoscut pe Relu, soţul meu şi că avem o fetiţă, Beatrice, în vârstă de şapte ani.
La ce alte competiţii irlandeze şi internaţionale ai mai participat? - "Ms. Ireland" - locul 1 (2006) - "Ms. Universe" - locul 8 (2006) - "NABBA Irish Open" - locul 1 (2007) - "NABBA Ms. Ireland" - locul 1 (2007) - "IFBB Spring Classic" - locul 1 (2008) - Campionatul mondial din Grecia - locul 7 (2008).
Am fost puţin dezamăgită la campionatul mondial pentru că am realizat că la aceste competiţii, din păcate, pe lângă un corp impecabil, trebuie să concurezi de câteva ori într-o formă bună, juriul să te cunoască şi apoi să ai posibilitatea să obţii un loc foarte bun. Trebuie să menţionez că fetele cu care am concurat la competiţiile internaţionale se antrenează de 10-20 de ani şi majoritatea dintre ele au câştigat, măcar o dată un titlu mondial.
Culturismul este un sport în care ai nevoie de timp pentru a atinge o anumită maturitate musculară. În tot acest timp am fost invitată să fac demonstraţii la concursuri. Preşedintele federaţiei internaţionale de culturism, Ivan Dumbar, m-a invitat să fac o demonstraţie în Marea Britanie. La aceea demonstraţie a fost pe scenă şi fetiţa mea, Beatrice, care ştia programul la fel de bine ca şi mine. Acesta este doar începutul carierei mele şi de acum înainte îmi doresc să reuşesc să obţin rezultate din ce în ce mai bune pe plan internaţional şi de asemenea intenţionez, în viitorul apropiat, să realizez un DVD despre antrenament şi nutriţie.
Care este diferenţa între culturismul practicat în România şi cel din Irlanda? Cred că, în ceea ce priveşte culturismul, acesta este peste tot la fel.
Care este sfatul tău adresat femeilor care vor să facă acest sport? Spre deosebire de alte sporturi, culturismul este un sport pe care trebuie să-l practici 24 de ore pe zi, întrucât depinde şi de dietă. Prin urmare, trebuie să fi foarte organizat şi determinat. Trebuie să-ţi pregăteşti mesele dinainte să fi sigur că mănânci la aceleaşi ore, în fiecare zi şi să nu pierzi niciun antrenament.
Care este regimul tău alimentar zilnic? - tărâţe de ovaz fierte în lapte de soia şi două ouă fierte - 100 grame de fructe de pădure - piept de pui cu un cartof copt şi o salată - 1 lingură de unt de arahide - carne de vită şi macaroane maro - băutură proteică după antrenament şi când nu am timp să mănânc;
Regimul alimentar pentru pregătirea unui concurs: - 6 albuşuri de ou şi 50 grame de fulgi de ovăz - băutură proteică - piept de curcan cu broccoli, orez maro şi migdale - băutură proteică - peşte alb şi salată - băutură proteică
Nicoleta Chiorean, alături de soţul său (stânga) şi antrenor (centru)