O reţetă veche de sute de ani a ieșit la iveală. Cum se face compotul de fructe

Sursa: Pixabay

Secretele şi originile compotului de fructe sunt învăluite de mister în negura timpului. Se crede totuşi că la originiea compotului stă o sărbătoare evreiască ,,Rosh Hashanah”, noul an iudeu, când fructe fierte într-un suc dulce sunt servite invitaţilor pentru a îndulci anul şi pentru a le aduce mult noroc.

Sunt şi alte opinii cu privire la istoria compotului de fructe, şi anume că îşi are originea în Franța secolului al XVII-lea. Francezii spun că fructele în sirop de zahăr echilibrează efectele umidității asupra organismului şi aşa a dus la inventarea compotului. A fost servit inițial după-amiaza ca gustare cu smântână și biscuiți. În timpul Renașterii, a fost servit rece la sfârșitul cinei.

Compotul de fructe este adesea acoperit cu frișcă, scorțișoară sau zahăr vanilat. De asemenea, uneori se prepară folosind fructe uscate înmuiate în apă cu adaos de alcool.

Compotul este nu doar gustos dar şi foarte sănătos

Siropul poate fi asezonat cu vanilie, coajă de lămâie sau portocală, batoane de scorțișoară sau pudră, cuișoare, migdale măcinate, nucă de cocos rasă, fructe confiate sau stafide. Compotul poate adaugă dietei vitaminele ce lipsesc în timpul sezonului rece şi pot avea şi alte propietăţi curative. Compotul de corcoduşe este purgativ, răcoritor şi tonifiant în timp ce compotul de gutui este ideal pentru diete având cele mai puţine calorii.

Compot de cireşe:

Ingrediente pentru un borcan de 800gr: -cireşe cât să umple borcanul 3/4, -3 linguri de zahăr, -lămâie, -apă.

Mod de preparare: Cireşele spălate se pun în borcan se adaugă zahărul, puţină zeamă de lămâie, se completează cu apă, se capsează, se învelesc în hârtie şi se pune la fiert la bain marine 30 min din momentul în care apă în vas începe să fiarbă. Se lasă să se răcească în vasul în care au fost fierte.

Compot de mere:

Ingrediente: -1 kg mere, -zahăr, -lămâie, -scorţişoară.

Mod de preparare: Se spală şi se taie merele. Se adaugă în siropul făcut din apă, zahăr, lămâie şi scorţişoară. Se fierbe în funcţie de gust repede pentru că fructele să rămână ţări şi crocante sau la foc mic pentru un compot cu bucăţi moi de fruct.

În funcție de tipul de fruct folosit, condimentele și nivelul de dulceață sunt de obicei ajustate pentru a face aroma compotului de fructe optimă. Modul de preparare variază, în funcție de gustul individual, unii bucătari preferând să încălzească pentru scurt timp fructele, în timp ce alții le fierb până la o textură moale și uniformă.

Compotul din Europa de Vest nu are legătură directă cu băutura de fructe de tip punch din Europa de Est cu 300 de ani mai vechi, chiar dacă par similare ca nume și ingrediente. Băutura est-europeană provine din vremea Imperiului Otoman, poate fi chiar predecesorul desertului vest-european cu același nume, informează southfloridareporter.com.