O rețea de spionaj din Republica Moldova este investigată de serviciile de informații și procurorii de la Chișinău. Sunt implicați atât cetățeni moldoveni, cât și unii care provin din altă țară. Autoritățile îi acuză de trădare și spionaj.
Serviciul de informații din Republica Moldova (SIS) a transmis că sunt investigați cinci cetățeni moldoveni, doi dintre ei au fost arestați încă din luna decembrie a anului trecut, iar trei au calitatea de suspecți. Cele cinci persoane au fost recrutate de serviciile speciale ale unui „stat terț pentru acțiuni de destabilizare și de schimbare violentă a orânduirii constituționale în stat”, se precizează în comunicat.
În Codul Penal se precizează că aceste acțiuni reprezintă „înfăptuirea activității dușmănoase împotriva Republicii Moldova”. Aceste fapte sunt pedepsite cu închisoarea de la 12 la 20 de ani. De aceeași anchetă sunt vizați și cetățenii altui stat care sunt și ei cercetați pentru spionaj. SIS a transmis că aceste persoane „dirijau și finanțau activitățile subversive ale persoanelor din R. Moldova”.
Toate demersurile făcute de suspecții moldoveni și străini țin de „facilitarea transferurilor financiare, incitarea urii interetnice, animarea spiritelor destabilizatorii și intoleranță față de anumite categorii de cetățeni, inclusiv recrutarea persoanelor pentru participarea la proteste în masă, de natură să degenereze în acte de violență în interesul unui stat străin”. SIS a pornit această anchetă încă din 2020.
Au fost arestate opt persoane care finanțau partidul lui Ilan Șor
Procurorii din Republica Moldova au arestat opt persoane, săptămâna trecută, care s-au implicat în finanțarea obținută de partidul oligarhului pro-rus Ilan Șor din partea unui grup acuzat de crimă organizată. Procuratura Anticorupție în colaborare cu Centrul National Anticorupție și Serviciul de Informație și Securitate au făcut peste 20 de descinderi în dosarul privind finanțarea partidului politic.
Acțiunile de urmărire penală s-au derulat pe tot teritoriul Moldovei, la domiciliile persoanelor care au primit și distribuit sistematic bani către președinți și vicepreședinți ai oficiilor teritoriale ale partidului. Au fost făcute percheziții și la locuințele persoanelor care au remunerat cetățenii care au participat la protestele organizate de Partidul Șor în luna septembrie a anului trecut. Anunțul SIS vine după ce președinta Maia Sandu a anunțat că un plac al Moscovei privind o lovitură de stat la Chișinău a fost interceptat de autoritățile moldovene, potrivit Deschide.m.d.