27,28 iunie

 

O poveste din Prahova submontană. Somnul miliardarilor. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

Pe 27 iunie s-au născut Willie Mosconi, Jerome Carcopino, Toti Dal Monte, Anna Moffo, Isabelle Adjani, Corneliu Ion, Samson Bodnărescu, Paul Petrescu, Eugen Ciceu, Sergiu Pavel Dan, Ioan Cărmăzan, Raluca Ripan, iar pe 28 iunie s-au născut Jean-Jacques Rousseau, Peter Paul Rubens, Luigi Pirandello, Mel Brooks, John Cussack, Eric Ambler, Harold Evans, Sergiu Celibidache, Ion D. Berindei, Paul Teodorescu, Paul Urmuzescu, Horia Teodor, Olga Morărescu Mărginean, Leonard Orban.

Pe 27 iunie, în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Samson, primitorul de străini, Anect şi Ioana, mironosiţa. Este dezlegare la peşte. Duminică, 28 iunie, sunt Sfinţii: doctori fără de arginţi Chir şi Ioan, aflarea moaştelor lor şi Papia. Din nou dezlegare la pește.

Pe 27 nu este nimic în „Kalendar”, în folclor, dar, pe 28 iunie, tradiţional, Ajunul Sâm-Petrului, este încă un prilej pentru duhurile aerului, în grea bătălie cu cele ale focului, să-şi facă de cap. Dacă nu sunt protejaţi cu usturoi, (sau pelin, în unele regiuni) „Frumoasele” pot sminti călătorii, sau pe cei care dorm afară, sau îi întâlnesc din întâmplare.

Iată o istorie spusă de Dorina, vecina mea, despre Frumoase. Doamne, dacă ați știi cum povestește Dorina! Cum a văzut ea, pe când era copilă, pe vrăjitoarea Elisabeta, în casa căruia locuiesc, cum a vrăjit o oală de lapte de bivoliță și ieșeau din acea oală niște făpturi albe-albe și cu ochii negri-negri… și multe alte povestiri de râs sau înfricoașate că nu știi ce să faci mai întâi, să râzi, sau să te înfiori. Dar iată povestea, cum mi-a spus-o ea, poate acum câțiva ani, nu mai țin socoteala. Poate am mai adăugat și eu câte ceva, poate chiar am visat povestea asta și nu mi-a spus-o Dorina, sunt mulți poate. Dacă baba avea elice se numea avion, nu? Iată:

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE