Evenimentul Zilei > Politica > O porcărie pentru fiecare român. Se cere insistent modificarea legii
O porcărie pentru fiecare român. Se cere insistent modificarea legii

O porcărie pentru fiecare român. Se cere insistent modificarea legii

Deputatul PMP Ionuț Simionca îi cere noului ministru al Agriculturii să modifice reglementarea care limitează drastic numărul de porci care pot fi crescuți în gospodărie.

„Vineri, 8 noiembrie, a fost publicat în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare Ordinul pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României, semnat de fostul ministru al agriculturii, celebrul Petre Daea cu oaia de la PSD.

Prin acest act, Ministerul Agriculturii și al Dezvoltării Rurale limitează la cinci numărul de porci pe care țăranul român îi poate avea în gospodărie. Măsura lui Daea îi aduce la disperare pe românii cinstiți din mediul rural, pe cei ai căror unică sursă de venit este vânzarea unui porc de Crăciun sau a unui litru de lapte de la vaca crescută în bătătură”, a spus, miercuri, parlamentarul bistrițean.

Ionuț Simionca a explicat problema creată de actul normativ: „Pe românește, dragi colegi, dacă ți-a fătat scroafa mai mult de cinci purcei, ai devenit peste noapte ori contravenient, pentru că ai încălcat legea, ori te-ai transformat brusc într-un antreprenor și trebuie să cheltui o groază de bani și de timp să-ți faci firmă, să deschizi cont bancar, să stabilești un administrator, să găsești un contabil etc. Ar fi de tot râsul, dacă n-ar fi de tot plânsul!”

În opinia deputatului PMP de Bistrița-Năsăud, foștii guvernanți PSD au creat intenționat această situație cu impact negativ major asupra micilor fermieri, după ce pesta porcină i-a falimentat pe cei care creșteau porci în sistem intensiv: „PSD s-a gândit să plaseze o bombă pentru următorul guvern și să omoare și agricultura de subzistență. Impactul reducerii numărului de porci care pot fi crescuți în gospodărie este extrem de mare, în contextul în care 46% din populația României trăiește în mediul rural. Micii agricultori sunt revoltați, pe bună dreptate, și acuză autoritățile că iau decizii împotriva lor, nicidecum pentru a-i sprijini”.

Ionuț Simionca face un apel către liberalul Adrian Oros, cel care a preluat portofoliul Agriculturii,  și îi sugerează și soluția pentru rezolvarea problemei, adică să mărească la 15 a numărul de porci pe care un om poate să îi crească în gospodărie.