O plantă pe care toți o folosim în bucătărie poate face minuni pentru sănătate

Sursa: Arhiva evz

Tarhonul este folosit în România ca o plantă aromatică. Are însă multe beneficii pentru sănătate. Conține o mulțime de vitamine și minerale, dar este și un dezinfectant natural.

Tarhonul, o plantă folosită pe scară largă în bucătăria românească, face minuni pentru sănătate. Este bogat în antioxidanți, dar conține și multe vitamine și minerale. Poate fi folosit sub formă de ceai, dar și sub formă de ulei sau tinctură.

Tarhonul ne poate scăpa de insomnie deoarece este un sedativ natural. Un studiu realizat recent în Marea Britanie arată că o cană de ceai de tarhon consumată seara îmbunătățește calitatea somnului.

Tarhonul proaspăt este bogat în vitamina C, dar conține și o cantitate mare de zinc. Este un aliat puternic al sistemului imunitar, mai ales în sezonul rece. În plus, conține mulți antioxidanți care ajută la reducerea nivelului de stres.

Ajută sistemul digestiv

Această plantă ajută la creșterea apetitului și este recomandat persoanelor în vârstă care se confruntă cu această problemă. Ceaiul de tarhon este și un bun aliat al sistemului digestiv, deoarece stimulează producerea de enzime. Această plantă ne poate scăpa de balonare, dar și de iritațiile la nivelul stomacului care apar în cazul gastritei.

Un studiu de laborator a arătat că tarhonul are și proprietăți antiinflamatorii. Extractul de tarhon reduce semnificativ nivelul de citochine, proteinele responsabile cu declanșarea inflamațiilor. De asemenea, tarhonul conține și quercitina, care previne îmbătrânirea prematură a creierului, healthifyme.com.

Ceai sau tinctură

Ceaiul de tarhon se prepară sub formă de infuzie.  În 250 ml de apă clocotită se adaugă 10 grame (o linguriță) de frunze uscate de tarhon. Se amestecă totul, se acoperă și se lasă la infuzat zece minute. Se strecoară apoi ceaiul și se consumă cald. ,

Tinctura de tarhon este un adevărat dezinfectat natural. Se prepară prin amestecarea a două părți de frunze și lăstari de tarhon cu trei părți de alcool alimentar. Se agită bine, după care se lasă la macerat timp de 20-21 de zile, într-un spațiu întunecat. Apoi, tinctura se strecoară și se depozitează în recipiente din sticlă.