O planetă potențial locuibilă ar putea avea o atmosferă bogată în dioxid de carbon

Planeta TRAPPIST-1b/ Sursa foto Wikipedia

Planeta potențial locuibilă TRAPPIST-1b ar putea avea o atmosferă bogată în dioxid de carbon. Conform unor noi cercetări, cea mai interioară planetă asemănătoare Pământului din celebrul sistem TRAPPIST-1 ar putea fi capabilă să susțină o atmosferă densă.

Noi descoperiri despre planeta TRAPPIST-1b

Noi cercetări sugerează că cea mai interioară planetă asemănătoare Pământului din sistemul TRAPPIST-1 ar putea avea o atmosferă densă, care este esențială pentru viața așa cum o știm noi. Telescopul spațial James Webb (JWST) a sugerat anterior că toate planetele din sistem ar fi roci sterpe, fără aer, din cauza radiațiilor violente, care distrug atmosfera, dezlănțuite de steaua lor gazdă.

Planeta TRAPPIST-1b/ Sursa foto Wikipedia

Cu toate acestea, o nouă analiză a datelor JWST privind cea mai interioară planetă, TRAPPIST-1b, sugerează că aceasta ar putea avea o atmosferă cețoasă, bogată în dioxid de carbon. Alternativ, noile măsurători relevă, de asemenea, o temperatură neașteptat de ridicată pentru suprafața lui TRAPPIST-1b, ceea ce ar putea indica faptul că planeta este plină de activitate vulcanică.

Detectarea atmosferelor, o provocare

Detectarea atmosferelor planetelor s-a dovedit a fi o provocare din cauza caracteristicilor neobișnuite ale stelei pitice roșii gazdă, mică și rece, care poate imita semnalele atmosferice care sunt deja slabe și greu de detectat. Noile măsurători, colectate la o lungime de undă diferită, de 12,8 micrometri, sugerează nu numai o atmosferă groasă, bogată în dioxid de carbon, ci și una care include o ceață foarte reflectorizantă, asemănătoare smogului observat pe Pământ.

Pământul. Sursă foto: Unsplash

Această ceață face ca atmosfera superioară a planetei să fie mai fierbinte decât straturile inferioare, creând un mediu în care dioxidul de carbon emite lumină în loc să o absoarbă, ceea ce ar putea explica lipsa unei scăderi așteptate în observațiileanterioare.

Cercetătorii nu renunță

Cercetătorii urmăresc acum modul în care căldura este redistribuită pe planetă pe măsură ce aceasta se învârte în jurul stelei gazdă, ceea ce îi va ajuta să determine atmosfera planetei. Dacă există o atmosferă, căldura ar trebui să fie distribuită din partea de zi a planetei în partea de noapte.