Îngrijorare în Europa. Un prim caz de infectare cu tulpina sud-africană a coronavirusului SARS-CoV-2, a fost confirmat marți în Germania.
O nouă tulpină SARS-CoV-2 a ajuns în Europa. Acum, bătrânul continent se confruntă pe lângă varianta britanică a virusului și cu tulpina sud-africană.
Persoana testată pozitiv a revenit în Germania împreună cu familia sa după un sejur în Africa de Sud. Primele teste moleculare PCR efectuate în a cincea zi după sosirea membrilor acestei familii au avut rezultat negativ. Dar unul dintre ei a prezentat apoi simptome uşoare de infectare. Astfel că a fost efectuat un nou test, care a confirmat mutaţia denumită B.1.351.
Primul caz de infectare în Germania cu varianta sud-africana a SARS-CoV-2
Confirmarea acestui prim caz de infectare cu varianta sud-africană a coronavirusului SARS-CoV-2 survine în timp ce autorităţile germane sunt alarmate de varianta britanică a acestui coronavirus. Aceasta este caracterizată prin caracterul ei mai contagios faţă de cele precedente.
Cancelarul Angela Merkel a avertizat marţi, la o reuniune internă cu deputaţii grupului său conservator, că din cauza acestei mutaţii britanice numărul zilnic al cazurilor de COVID-19 ar putea creşte. Cu până la zece ori în următoarele trei luni, scrie Agerpres.
Ingrijorare în comunitatea internațională privitor la o nouă tulpina SARS-CoV-2
Apariţia în Regatul Unit şi în Africa de Sud a acestor două noi variante ale coronavirusului Sars-CoV-2 îngrijorează comunitatea internaţională din cauza mai marii sale transmisibilităţi.
Noua variantă comportă o mutaţie, numită N501Y, la nivelul proteinei Spike (spicula) coronavirusului. Spinul care se găseşte pe suprafaţa lui şi îi permite să se ataşeze de celulele umane pentru a le penetra, jucând un rol cheie în infecţia virală.
Vaccinul de la Pfizer poate neutraliza cele două tulpini
Specialiștii spun că vaccinul contra COVID-19 de la BioNTech/Pfizer poate neutraliza o „mutaţie cheie” a tulpinilor britanică şi sud-africană. Și asta conform rezultatelor lucrărilor comunicate vineri de laboratorul BioNTech. Totuşi, una din limitele acestui studiu succint, subliniată chiar de autori, este că nu se referă la toate mutaţiile prezente la aceste tulpini.
„Anticorpii persoanelor care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 neutralizează eficient SRAS-CoV-2 cu o mutaţie cheie care se găseşte în ambele tulpini foarte transmisibile” identificate în Regatul Unit şi în Africa de Sud, informează laboratorul.