O nouă teorie bulversează lumea ştiinţei! Universul este, de fapt, plat. Cum s-a ajuns la această concluzie

O nouă teorie bulversează lumea ştiinţei! Universul este, de fapt, plat. Cum s-a ajuns la această concluzie

Conform unor noi măsurători precise ale energiei întunecate, oamenii de știință cred că întregul nostru univers este total plat.

Prin îmbunătățirea modului în care astronomii măsoară impactul energiei întunecate - forța despre care se crede că este motorul expansiunii universului nostru - o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Portsmouth a descoperit că Universul ar putea fi spațial plat, mai degrabă decât să aibă forma unei bule. Acest studiu ar face posibil să ajute la rezolvarea unei dispute între oamenii de ştiinţă.  Iar o dovadă că forma Universului rămâne o provocare pentru oamenii de ştiinţă, este şi acest nou studiu.

Cu toate acestea, un nou studiu sugerează că Universul este plat

Anterior, oamenii de știință au măsurat energia întunecată. În schimb, oamenii de știință de la Portsmouth au examinat peste un milion de galaxii, potrivit cercetărilor publicate săptămâna trecută în revista Physical Review Letters.

Aceste date ne-ar permite să înțelegem mai bine modul în care energia întunecată împinge universul nostru spre exterior. Drept urmare, ei ar putea rezolva în cele din urmă dezbaterea continuă asupra constantei Hubble (Constanta Hubble (H0) este numele dat, în cosmologie, constantei de proporționalitate care există astăzi între distanța și viteza de recesiune aparentă a galaxiilor în Universul observabil. Ea este, prin urmare, legată de legea lui Hubble descriind expansiunea Universului. Ea dă rata expansiunii actuale a Universului. Numele constantei a fost dat în onoarea astronomului american Edwin Hubble - primul care l-a pus în evidență, în mod clar, în 1929, grație observațiilor efectuate la Observatorul Mont Wilson).

Ne puteți urmări și pe Google News

O structură deformată

Când oamenii de știință spun că Universul este plat, nu înseamnă neapărat că pare o foaie de hârtie care se extinde la nesfârșit. Sunt necesare studii suplimentare, de exemplu, pentru a determina dacă universul ar putea fi pliat într-un tor. În geometrie  torul este o suprafață generată de rotația unui cerc în spațiul tridimensional în jurul unei axe din planul său. Tot „tor” se numesc și corpurile delimitate de astfel de suprafațe (în vorbirea colocvială forma se numește „inel”), mai pe înţeles, ar putea avea forma unei „gogoşi plate”.

"Acest rezultat arată puterea studiilor asupra galaxiilor pentru a determina cantitatea de energie întunecată și evoluția acesteia în ultimile miliarde de ani", a spus cosmologul Portsmouth Seshadri Nadathur într-un comunicat de presă . "Facem măsurători foarte precise acum, iar datele se vor îmbunătăți în continuare cu noi studii care vor fi publicate în online foarte curând", notează futurism.