O nouă tentativă de tip phishing. Sunt folosite firmele de curierat

Sursa: Arhiva EVZ

A început să prindă având o nouă metodă de înșelăciune electronică, phishing. Cei care vor să păcălească persoanele naive se folosesc de imaginea unor firme de curierat, cu activitate mult mai intensă în perioada reducerilor.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat cetățenii că o nouă tentativă de phishing, înșelăciune electronică, exploatează folosirea serviciilor de curierat. În perioada reducerilor de sezon, curierii au o activitate mult mai intensă. Mulți dintre utilizatori care plasează o comandă online se potrivesc acestui scenariu pentru că ar trebui să primească un colet.

Astfel, DNSC a oferit o serie de sfaturi pentru cei care primesc mesaje privind coletele care-i așteaptă trebuie să ajungă. Ei trebuie să fie vigilenți și să analizeze cu atenție informațiile primite, înainte de a face o acțiune ce ar putea duce la infectarea dispozitivului sau la pierderea datelor sensibile.

Sfaturi pentru cei care așteaptă colete de la firmele de curierat

De asemenea, oamenii au fost sfătuiți să evite accesarea link-urilor sau atașamentelor din mesaje nesolicitate venite din surse necunoscute. Este de evitat furnizarea de date personale, date financiare sau date de autentificare pe astfel de site-uri. În acest sens, este important să verifici mereu în browser-ul de internet că te afli pe site-ul legitim.

Un alt lucru important este să tratezi cu atenție corectitudinea gramaticală și de exprimare a textului în limba română. În plus, e nevoie să verifici de fiecare dată adresa expeditorului din sursa mesajului primit. De multe ori atacatorii maschează numele real, informează Mediafax.

Metoda phishing

În domeniul securității calculatoarelor, phishing reprezintă o formă de activitate infracțională care constă în obținerea unor date confidențiale folosind tehnici de manipulare a datelor identității unei persoane sau a unei instituții. Informațiile obținute pot fi de la date de acces pentru aplicații de tip bancar, aplicații de comerț electronic (ca eBay sau PayPal) sau informații referitoare la carduri de credit.

Pentru aceasta metodă hackerii se folosesc e-mailuri, mesaje, anunțuri sau site-uri care arată la fel ca cele pe care le folosești deja. De exemplu, un e-mail de phishing poate să pară că provine de la bancă și să solicite informații private despre contul bancar.