Evenimentul Zilei > Social > O nouă reușită în medicina din România. Tumoră gigant pelvi-abdominală, extrasă cu succes la o pacientă de 75 de ani
O nouă reușită în medicina din România. Tumoră gigant pelvi-abdominală, extrasă cu succes la o pacientă de 75 de ani

O nouă reușită în medicina din România. Tumoră gigant pelvi-abdominală, extrasă cu succes la o pacientă de 75 de ani

Premieră la spitalul din Buhuși. Medicii ginecologi au reușit să extragă, cu succes, o tumoră gigant pelvi-abdominală. Pacienta este o bătrână în vârstă de 75 de ani. O intervenție similară a avut loc în România în urmă cu aproximativ doi ani, la Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr Carol Davila”.

Medicii ginecologi de la Spitalul „Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși au reușit o premieră pentru unitatea medicală. Alături de o echipă ATI, au reușit să scoată cu succes o tumoră gigant pelvi-abdominală. Pacienta în cauză, care a trecut pe la mai multe spitale, este o bătrână în vârstă de 75 de ani. Reușita a fost anunțată de reprezentanții spitalului pe rețelele de socializare. Postarea este însoțită de mai multe fotografii, cu avertizarea că imaginile pot avea un puternic impact emoțional.

„Pacientă în vârstă de 75 de ani, cu tumoră gigant pelvi-abdominală, văzută de spitalele superioare, a fost operată la Spitalul „Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși de către echipa de medici ginecologi (doctor Șargu, doctor Rusu) și medici ATI (doctor Calancia și doctor Botezatu)”, au scris reprezentanții spitalului pe pagina de Facebook.

Un caz similar a avut loc în urmă cu aproximativ doi ani

Medicii de la Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr Carol Davila” s-au confruntat cu un caz similar în urmă cu aproximativ doi ani. Pacienta era tot o femeie, doar că mai tânără, în vârstă de 40 de ani. Aceasta s-a prezentat la spital cu simptome care apăruseră în urmă cu aproximativ cinci ani. Printre acestea se numără dureri limbare și abdominale, greață și dispnee.

„Aspectul imagistic CT al formaţiunii a fost de masă gigantă abdomino-pelvină, cu dimensiuni de 55/35 cm, omogenă, hipodensă, neiodofilă, cu efect de masă asupra organelor intraabdominale şi ascensionarea diafragmului”, se arăta într-un comunicat de pe site-ul spitalului bucureștean.

Intervenția de la Spitalul Militar din Capitală a durat aproximativ două ore. Tumora avea dimensiuni mari și era una benignă. Potrivit reprezentanților spitalului, pacienta urma să fie supusă unei noi intervenții chirurgicale după recuperare, pentru reconstrucția peretelui abdominal.

Medicii din România au reușit în ultimii ani să extirpeze cu succes tumori de mari dimensiuni. La jumătatea lui 2022, chirurgii din cadrul Secţiei Clinice Chirurgie I a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, au reușit să scoată o tumoră de aproximativ 12 kg.

„Intervenţia, care a fost extrem de dificilă din cauza volumului mare al tumorii, care avea un diametru de 35 de cm şi aproximativ 12 kg, dar şi datorită relaţiei strânse cu elemente vasculare importante, a durat aproximativ 2 ore, s-a desfăşurat în Blocul operator Chirurgie I şi a constat în excizia în întregime a formaţiunii tumorale, fără a lăsa ţesut tumoral restant. Evoluţia postoperatorie a pacientului este una favorabilă, urmând ca acesta să fie externat în următoarea perioadă”, se arată în comunicatul publicat de reprezentanții spitalului.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: