„Şi înainte de insolvenţă dar şi pe perioada insolvenţei s-au purtat negocieri cu beneficiarii de contracte bilaterale. În toată această perioadă, cu două excepţii, toţi au avut o poziţie refractară, nu au achiesat la noile condiţii de negociere, adică preţul de vânzare să fie cel de pe piaţa concurenţială. Nu au fost de acord nici cu reducerea cantităţilor. Au fost denunţate trei contracte, cu Europec şi două cu EFT. Se preconizează că nu se va ajunge la o înţelegere cu intermediarii, urmând ca până la finalul lunii să fie denunţate şi aceste contracte”, a afirmat Daniel Chiţoiu.

Pagubele Hidroelectrica în urma derulării contractelor bilaterale se ridică, potrivit oficialului MECMA, la 4,5 miliarde lei.

„Hidroelectrica vindea energia electrică în cea mai mare parte prin contracte bilaterale încheiate cu „băieţii deştepţi”. Paguba societăţii din aceste contracte se ridică la 4,5 miliarde lei, aşa cum au fost evaluate de administratorul special şi de cel judiciar”, a adăugat Chiţoiu.

Promisiunile precedente, neonorate

Ministrul Economiei a precizat că administratorul special urmează să aducă Hidroelectrica la „starea normală” până la începutul trimestrului patru din 2012.
Daniel Chiţoiu a mai promis de câteva ori că va rezolva problema „băieţilor deştepţi” din energie, însă până acum nu s-a ţinut de cuvânt niciodată. La începutul lunii mai, el afirma că în 10 zile va încheia renegocierea contractelor bilaterale, iar pe 18 mai spunea că acest lucru se va întâmpla până la sfârşitul lunii. La începutul lunii iunie nu a mai declarat nimic, ci doar a trimis un comunicat prin care informa că negocierile sunt în desfăşurare.