O nouă pandemie va face ravagii! Nici România nu va scăpa. Milioane de oameni au fost deja loviți

sursa foto: EVZ

După Covid-19, populația se confruntă cu o nouă pandemie, la fel de periculoasă, dar mult mai dificil de depistat, care ne afectează mintea. Multe persoane au nevoie de ajutor de specialitate, iar pacienții care apelează la psiholog s-au dublat.

Noua pandemie are legătură cu cea de coronavirus, de fapt a decurs din aceasta și ne afectează mintea, în principal. Este vorba despre anxietate care afectează un număr din ce în ce mai mare de oameni. Cele mai des întâlnite caracteristici ale acestei afecțiuni sunt sentimentele de frică, după cum spun psihologii.

Astfel, deși ne apropiem de sfârşitul pandemiei de coronavirus, specialiştii sunt de părere că aceasta continuă să existe în mintea noastră. Ne confruntăm cu o altă pandemie de ordin anxios şi depresiv, lucru de așteptat, după lungile perioade de lockdown și de restricții. Psihologii atrag atenția că revenirea la o viaţă apropiată de cea normală va fi un proces foarte dificil. Aceasta mai ales pentru cei care au lucrat foarte multă vreme de acasă și s-au obișnuit în acest mediu, pe care îl cred sigur.

„Acum s-a activat în mintea noastră frica față de moarte. Este disperarea mult mai mare. Oamenii au conștientizat urmare a ceea ce se întampla în jurul lor că moartea e foarte aproape și poate să lovească oricând”, a explicat psihologul Mirela Zivari.

sursa foto: You Tube

Cum se manifestă noile tulburări

Principalele simptome ale anxietății sunt frica, agitaţia permanentă sau neliniştea. Iar mulți, cei care își dau seama și înțeleg cu ce se confruntă merg la cabinetul psihologului, căutând sfaturi și soluții pentru a reveni la o viață normală. Medicii atrag atenţia că anxietatea nu trece de la sine și este nevoie de ajutorul unui specialist.

„Anxietatea netratată e ca o pată de ulei care se tot întinde, se tot întinde. Recăderile sunt destul de frecvente în anxietate. E nevoie de un om, fie că e consultație online, fie că e față în față, care să te ghideze în rezolvarea acestor stări de conflict, pentru că nu ne interesează doar simptomele, ci și cauzele”, a mai explicat Mirela Zivari, conform Digi24.

Semnele de anxietate

Semnele care arată că o persoană are nevoie de ajutorul unui specialist psiholog sunt problemele cu somnul, faptul că slăbește foarte mult sau, dimpotrivă, faptul că mănâncă în exces. Pe lângă acestea, tremurul în corp și pulsul crescut sunt alte semne de anxietate.

„Ai nevoie de puțină substanță, acea substanță nu înseamnă că ești nebun, înseamnă că ai nevoie ca în mintea ta să se instaleze puțină liniște. Psihoterapetulul te învață să gândești altfel, să faci o restructurare cognitive”, a mai arătat psihologul.

În ultimul timp, numărul celor care au apelat la ajutorul psihologilor s-a dublat. Dacă înainte de pandemie un psiholog avea în jur de 50 de pacienți într-o lună, acum a ajuns la 100, iar majoritatea, în proporție de 75% suferă de anxietate.