O nouă ofensivă în estul Ucrainei. A început bătălia pentru Donbas, „a doua fază a războiului”. Mesajul președintelui Zelensky. UPDATE/ VIDEO

Sursă: Facebook/ Володимир Зеленський

Comandamentul forțelor armate ucrainene a transmis că observă semne că Rusia își începe noua ofensivă în estul Ucrainei. Acțiunile militare se intensifică și în Mariupol, în timp ce premierul ucrainean susține că trupele de apărare vor „lupta până la sfârșit”. Primele decese în rândul civililor din capitala neoficială Lviv spulberă sentimentul de siguranță. Iată ultimele actualizări privind războiul din Ucraina!

UPDATE 6: Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a afirmat că „bătălia pentru Donbas” este acum în desfășurare.

Comentariile sale urmează avertismentelor altor oficiali de rang înalt care au avertizat că Rusia a început luni asaltul mult anticipat asupra regiunii estice.

„Putem confirma acum că trupele rusești au început bătălia pentru Donbas, pe care au pregătit-o de mult timp. O mare parte din armata rusă este acum dedicată acestei ofensive”, a declarat președintele Volodymyr Zelensky.

UPDATE 5: „A doua fază a războiului a început”, a declarat șeful de cabinet al președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky.

Comentariile lui Andriy Yermak au fost un ecou al avertismentului dat de cel mai înalt oficial de securitate al Ucrainei, potrivit căruia Rusia și-a lansat luni dimineață noua ofensivă în estul țării.

Adresându-se compatrioților ucraineni, Yermak a scris pe aplicația de mesagerie Telegram: „Credeți în armata noastră, este foarte puternică”.

UPDATE 4: Secretarul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că Rusia a încercat să străpungă apărarea ucraineană „de-a lungul aproape întregii linii de front din regiunile Donețk, Luhansk și Harkov”.

„Au început încercarea de a începe faza activă”, a adăugat el, în comentarii care au fost televizate.

El a precizat că trupele rusești au capturat orașul Kreminna, la aproximativ 50 km nord-est de Kramatorsk, dar că trupele ucrainene „mențin linia” în celelalte zone.

Kremlinul reacționează la imaginile cu nava Moskva

UPDATE 3: Au apărut imagini și o înregistrare video credibilă care arată avariile suferite de nava de război rusă Moskva, care s-a scufundat în Marea Neagră săptămâna trecută. Filmările și cele două imagini corespund toate formei și designului navei amiral a Flotei rusești din Marea Neagră, arată o analiză BBC.

Kremlinul a avut o primă reacție în legătură cu materialele publicate pe rețelele de socializare, care au stârnit nenumărate furori.

„Am văzut imaginile, dar nu putem spune cât de autentice și adevărate sunt”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

Ucraina susține că a lovit cu succes nava Moskva cu două rachete Neptune de fabricație ucraineană, în timp ce Moscova susține că aceasta a fost avariată în urma unei explozii și că ulterior s-a scufundat din cauza „mării furtunoase”.

Ucraina returnează chestionarul de aderare la UE

UPDATE 2: Ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina a declarat că a primit un chestionar completat de la președintele Zelensky, în contextul în care țara dorește să adere la blocul celor 27 de membri.

Matti Maasikas a declarat că formularul a fost returnat la doar 10 zile după ce documentul a fost furnizat Kievului.

„Vremurile extraordinare necesită pași extraordinari și o viteză extraordinară”, a scris el pe Twitter.

Zelensky a declarat că speră că Ucraina va obține statutul de candidat în câteva săptămâni.

Georgia și Moldova, care se învecinează de asemenea cu Rusia, au primit și ele propriile chestionare.

UPDATE 1: Aproximativ 1.000 de persoane s-ar ascunde în adăposturile subterane de sub uzina siderurgică Azovstal din orașul-port Mariupol, aflat sub asediu în sud-estul țării, potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Consiliului Municipal.

Majoritatea civililor sunt „femei cu copii și bătrâni”, se arată într-un comunicat emis de Consiliul din Mariupol, care precizează că Rusia lansează bombe grele asupra fabricii controlate de ucraineni.

Lupte de stradă au avut loc în Mariupol în ultima săptămână, în timp ce forțele rusești încearcă în continuare să preia controlul total al orașului.

Știre inițială: Statul major al forțelor armate ucrainene a transmis că principalele eforturi ale Rusiei se concentrează pe stabilirea controlului complet asupra regiunilor Donețk și Luhansk, iar acțiunile militare se intensifică și în Harkov.

Lupta pentru Mariupol continuă, iar militarii ruși se concentrează pe obținerea controlului complet al zonei, a mai avertizat Statul major al forțelor armate din Ucraina.

De asemenea, Rusia continuă să încalce normele dreptului umanitar internațional și blochează inițiativele de evacuare a civililor din așezările ocupate, a transmis Statul major al forțelor armate ucrainene într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare.

Rusia își intensifică luptele în estul Ucrainei

SUA evaluează că Rusia a adăugat 11 grupuri tactice de batalioane (BTG) la forțele sale din estul și sudul Ucrainei de la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, ceea ce ridică numărul total de BTG-uri ale Rusiei folosite în război la 76.

„Și-au sporit capacitatea în interiorul Ucrainei”, a declarat oficialul în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că toate forțele terestre rusești sunt în prezent concentrate în estul și sudul Ucrainei, dar SUA nu pot preciza exact cum sunt răspândite noile BTG-uri.

Între timp, SUA au trimis în regiune patru zboruri de asistență de securitate pentru Ucraina din cea mai nouă rundă de asistență autorizată de președintele american Joe Biden, în valoare de 800 de milioane de dolari, a precizat oficialul.

Un altul ar trebui să sosească „în următoarele 24 de ore”, potrivit oficialului, dar nu au fost oferite detalii în legătură cu echipamentele din aceste zboruri.

Apărătorii din Mariupol vor lupta până la capăt

În ceea ce privește situația din Mariupol, bătălia pentru orașul portuar ucrainean continuă. Premierul Ucrainei a subliniat că trupele de apărare vor „lupta până la sfârșit”.

Între timp, ministrul de externe a acuzat Rusia că încearcă să doboare Mariupol „la pământ”.

Orașul ocupă o poziție strategică cheie. Capturarea acestuia ar putea oferi Rusiei comanda asupra unei zone vaste din sudul și estul Ucrainei. Moscova spune că acum controlează aproape tot Mariupolul, deși Batalionul Azov din Ucraina încă rezistă în uriașa oțelărie Azovstal.

Medvedciuk cere să fie înapoiat Rusiei într-un schimb de prizonieri

În acest nou videoclip al lui Viktor Medvedciuk - omul văzut ca cel mai apropiat aliat al președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina- a cerut să fie oferit, într-un schimb de prizonieri, Rusiei, care ar primi „apărători ai Mariupolului și civili”.

Filmarea este strânsă, fiind vizibil doar foarte puțin fundal alb, simplu. Astfel, este greu de știut exact unde se află și, în mod crucial, dacă vorbește liber sau sub constrângere. Fotografia a fost publicată de serviciul de securitate ucrainean SBU.

Guvernul ucrainean a transmis că a efectuat deja mai multe schimburi de prizonieri cu Rusia, dar niciunul care să fie atât de mediatizat ca acesta. De asemenea, este de remarcat faptul că Kremlinul a declarat anterior că nu l-ar lua în considerare pe Medvedciuk pentru un schimb de prizonieri, deoarece este un „politician străin”.

Soția sa, Oksana Marchenko, a făcut deja apel la premierul britanic Boris Johnson pentru a-și schimba soțul cu cetățeni britanici aparent capturați de Rusia în Mariupol. Ea le-a cerut, de asemenea, rudelor acestora să exercite influență asupra lui.

Noul videoclip pare conceput pentru a da senzația că Medvedciuk crede că viitorul său ar fi mai bine plasat în Rusia decât într-o țară în care se afla deja în arest la domiciliu pentru trădare, potrivit BBC.