O nouă INVESTIGAŢIE a jurnalistul Cătăin TOLONTAN scoate la inveală detalii REVOLTĂTOARE cu privire la desfăşurarea licitaţiilor de MEDICAMENTE

O nouă INVESTIGAŢIE a jurnalistul Cătăin TOLONTAN scoate la inveală detalii REVOLTĂTOARE cu privire la desfăşurarea licitaţiilor de MEDICAMENTE

Ziaristul Cătălin Tolontan continuă seria de investigaţii jurnalistice în mojlocul tumultoaselor sistemului sanitar din România. O ultimă neregulă dată publicităţii din lungul şir de abateri din spitalele româneşti constă în modul de desfăşurare al achiziţiilor de medicamente în Spitalul Judeţean Galaţi.

Cu o valoare a constractului estimată de la 1,4 milioane de lei până la 35,5 milioane de lei, înţelegerea între Spitalul Judeţean Galaţi şi distribuitorii de emdicamente se întinde pe o durată de doi ani.

Procedura de achiziţie a medicamentelor necesare este asemănătoare cu cea a dezinfectanţilor. Sunt cumpărate în loturi, ţinându-se cont de specificul fiecărei substanţe active. Nimic greşit până aici.

Prima neregulă

Procedura licitaţiei este una simplă şi cât se poate de clară. În caietul de sarcini, medicului îi este interzis să menţioneze în mod direct numele medicamentului, corect fiind să fie trecută denumirea substanţei active.

Ne puteți urmări și pe Google News

În loturile 15, 16 şi 61 solicitate în cadrul licitaţiei care a avut loc în data de 22 iunie 2016 însă, este specificată denumirea comercială a produselor dorite, toate cele trei loturi aparţinând aceleiaşi firme B. Braun, cu filiala B. Braun România. Mai mult, toate cele trei loturi sunt destinate pentru secţia A.T.I, menit să favorizeze această B. Braun, potrivit unor suse din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi.

De ce există această practică în spitale?

Dacă pe piaţa naţională a anumitor medicamente există foarte puţini distribuitori, să zicem doi-trei, aceştia pot ajunge la un acord, spre satisfacţia tuturor. Unul dintre ei nu îşi pune la bătaie produsul într-o unitate sanitară pentru a-I lăsa teren liber celuilalt, iar acesta din urmă nu se implică în alte licitaţii pentru a-i face loc concurentului, e foarte simplu: „Pe principiul: eu nu mă bag aici, unde tu câștigi cu un preț mare, tu nu te bagi acolo și câștig eu, tot cu un preț bun”, conform descrierii sursei din Galați.

Poate chiar dacă unii dintre ei nu găsesc înţelegerea egal favorabilă, nu apar discuţii, şi asta pentru că dacă ar comunica inconventientele, ar cădea în dizgraţia spitalului şi ar fi excluşi mai devreme sau mai târziu din cadrul licitaţiilor.

Mai sunt şi alte loturi de medicamente solicitate în mod special în caietul de sarcini de la Spitalul Judeţean Galaţi, sau situaţii “ situații, reclamate de medici, dar contestate de specialiștii în licitații, în care anumite medicamente sunt singurele de pe piață în clasa terapeutică respectivă, caz în care trecerea denumirii comerciale, deși ilegală, nu discriminează, pentru că nu are pe cine favoriza.”

Ce e foarte curios în investigaţia de Spitalul Judeţean Galaţi

Desfăşurarea licitaţiilor de la Spitalul din Galaţi pică însă în plan secund, mult mai curios fiind persoana din spatele acestora. “cineva despre care nimeni din public nu știe, poate controla sume mari de bani”, după cum spune sursa.

Nu e vorba de oameni politici ca în multe alte spitale din România, nici de vreun şef din Ministerul Sănătăţii şi nici şeful spitalului nu are vreo implicaţie. “conducătorul de facto al Spitalului Judeţean Galaţi, indiferent care a fost numele celui de jure” este chiar farmacista spitalului, Silvia Chicoş, omul în faţa căruia nu suflă nimeni!

Contactată de echipa de investigaţii de la Gazeta Sporturilor, aceasta neagă vehement acuzaţiile aduse, iar când se vede încolţită, conduce imeidat discuţia spre final, spunând că va răspunde mai departe pe mail. Ceea ce bineînţeles nu s-a petrecut.

Întreaga investigaţie, în forma şi detaliile obţinute până acum, o puteţi citi pe tolo.ro