O nouă inițiativă legislativă: Acordarea alocației din prima zi de viaţă a copilului
- Antonia Hendrik
- 5 decembrie 2022, 12:58
O nouă inițiativă legislativă a fost depusă spre dezbatere la Senat. Proiectul prevede ca acordarea alocației de creștere a copilului să fie din prima zi de viață, urmând ca aceasta să fie plătită în maximum 30 de zile.
Mai mulți senatori, printr-un proiect legislativ pus luni în dezbatere la Senat, propun ca dreptul la alocația de stat pentru copii să fie stabilit chiar din ziua în care se naște copilul, nu din luna următoare, aşa cum este în prezent.
Părinții vor primi mai mulți bani la nașterea unui copil, dacă propunerea legislativă de modificare a Legii 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, ce, momentan, se află în dezbaterea senatorilor, va ajunge să se aplice.
Inițiativa legislativă: „Alocația din prima zi”
Mai precis, potrivit propunerii, dreptul la alocaţia de stat pentru copii se va stabili începând cu prima zi de viaţă a copilului şi se va implementa începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul. Apoi, plata drepturilor se va face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 zile de la data depunerii cererii.
Calculul alocaţiei de stat pentru copii va include, dacă este cazul, şi perioada dintre ziua naşterii copilului şi ultima zi a lunii respective.
Legislația momentului prevede că „dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”.
În prezent, alocațiile de stat pentru copii sunt:
1. 600 de lei - pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);
2. 243 de lei - pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);
3. 600 de lei - pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.
De asemenea, premierul Nicolae Ciucă, a anunțat că din 2023 valoarea alocației pentru copii se va indexa anual cu rata medie a inflației.
Cum motivează inițiatorii proiectului de lege
După cum subliniază inițiatorii, măsura este necesară deoarece, „în realitate, părinţii primesc alocaţia de stat pentru copii la distanţă de două sau trei luni de la naşterea copiilor, deci cu o întârziere justificată doar de birocraţia excesivă a statului, birocraţie care izvorăşte de această dată din lege, care menţionează în prezent că alocaţia se stabileşte începând cu luna ulterioară naşterii, iar plata se face luna ulterioară depunerii cererii”.
„În mod normal, un copil trebuie să beneficieze de alocație din prima zi de viață. Birocrația face ca prima plată a alocației să se facă în luna următoare nașterii sau după două luni sau chiar mai târziu. Mai mult, nevoile unei familii cu un nou născut sunt imediate și semnificative, iar statul trebuie să respecte drepturile fiecăruia, inclusiv ale celor abia veniți pe lume”, a declarat senatorul USR Anca Dragu.
Ideea „Alocației din prima zi” aparține unui membru USR din Dolj, Andrei Pătru: „Inițiativa pune oamenii înaintea birocrației, fiind absurd să le ceri părinților să stea cu mâna întinsă cu un vraf de hârtii, ca să nu piardă bani care li se cuvin, tocmai în acele zile”-
„Astăzi, un copil care se naște, de exemplu, pe 2 martie nu are dreptul legal la alocație decât începând de la 1 aprilie (luna următoare) și primește banii, eventual, prin luna mai. Două luni pierdute. Asta, în scenariul optimist. Pentru că sunt întârzieri și mai mari. Asta se întâmplă exact în perioada critică. Atunci când familia are nevoie de sprijin cu adevărat din prima zi. Nu când își aduce aminte statul”, motivează necesitatea inițiativei legislative senatorul USR, Ștefan Pălărie, potrivit avocatnet.ro.