Administrația Federală a Aviației din SUA (FAA) a reținut la sol racheta Falcon 9 a SpaceX miercuri pe 28 august. Acest lucru s-a întâmplat după o încercare eșuată de aterizare care a lăsat nava spațială răsturnată în flăcări.
Racheta reutilizabilă tocmai își încheiase cea de-a 23-a misiune record.
Racheta a SpaceX a luat foc
Aceasta a lansat cu succes 21 de sateliți Starlink pe orbita joasă a Pământului înainte de a ateriza pe o navă dronă în Oceanul Atlantic aproximativ nouă minute mai târziu, potrivit site-ului Space.com. Cu toate acestea, imediat după aterizare, racheta s-a răsturnat și a luat foc.
FAA a anunțat o pauză pentru toate lansările Falcon 9 în cursul aceleiași zile. A suspendat toate misiunile planificate până când agenția își va finaliza investigația asupra accidentului. Nu este clar cât timp va dura investigația. Acest lucru a afectat deja lansarea planificată a misiunii Polaris Dawn a SpaceX. Aceasta era programată să ducă patru cetățeni privați pe orbită pentru o călătorie de cinci zile, posibil chiar în cursul zilei de vineri.
Va mai duce Musk cetățenii privați pe orbită?
Misiunea a fost amânată anterior de două ori, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile din cursul zilelor de marți și miercuri. Accidentul din 28 august nu numai că a pus capăt recordului de recuperare a rachetei Falcon 9, dar a și întrerupt un lanț și mai lung de aterizări reușite ale SpaceX. Înainte de incidentul de miercuri, compania reușise 267 de aterizări consecutive ale rachetelor Falcon 9 sau Falcon Heavy, potrivit LiveScience.com.
Aceasta este a doua oară când Falcon 9 a fost suspendată la sol în acest an. În iulie, etajul superior al rachetei a funcționat defectuos în mijlocul unei lansări Starlink, ceea ce a dus la pierderea a 23 de sateliți. Deși stadiul inferior al rachetei a reușit totuși să aterizeze, FAA a reținut Falcon 9 la sol timp de 15 zile în urma incidentului.