Președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a declarat, luni, 18 iulie, că i-a înmânat omologului său american, Joe Biden, o scrisoare în care apără nevinovăția lui Julian Assange. De asemenea, el și-a reluat oferta anterioară de a-i acorda azil fondatorului WikiLeaks.
Într-o scrisoare emisă de președintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, și trimisă către Joe Biden, el susține nevinovăția lui Julian Assange. În plus, a fost reluată oferta de acordare de azil ziaristului australian.
Marea Britanie a aprobat luna trecută extrădarea lui Assange în Statele Unite ale Americii. Scopul extrădării era pentru a fi judecat în legătură cu acuzațiile despre publicarea de către WikiLeaks de telegrame diplomatice și documente confidențiale referitoare la activitățile armatei americane, informează Agerpres.
"I-am lăsat o scrisoare președintelui despre Assange, explicând că acesta nu a comis nicio infracțiune gravă, nu a cauzat moartea nimănui, nu a încălcat niciun fel de drepturi ale omului și și-a exercitat libertatea, și că arestarea lui va însemna un afront permanent adus libertății de expresie', a spus Lopez Obrador în conferința sa de presă săptămânală.".
Încercările lui Lopez Obrador să îl extrădeze pe Assange
Lopez Obrador a afirmat, în acest an, că i-a oferit de asemenea azil lui Assange într-o scrisoare către președintele american de la acea vreme, Donald Trump. Scrisoarea a fost trimisă înainte ca acesta să-și încheie mandatul. De asemenea, președintele mexican a mai făcut o încercare la începutul președinției lui Biden în 2021. Luna trecută, președintele mexican l-a numit pe Assange "cel mai bun jurnalist al vremurilor noastre".
Julian Assange este un jurnalist australian, editor și activist pe internet. Este cunoscut drept purtătorul de cuvânt și editorul-șef al WikiLeaks, site ce prezintă scurgeri de informații. El este cel care a fondat site-ul în 2006. În cariera sa, a făcut publice materiale legate de ucideri extrajudiciare din Kenya, descărcări de deșeuri în Africa, proceduri ale Golfului Guantanamo și despre bănci ca Julius Baer și Kaupthing.
În plus, din 2010 a început să facă publice detalii despre implicarea SUA în războiarele din Afghanistan și Irak. Pe 28 noiembrie 2010, WikiLeaks și alți patru parteneri media au început să publice telegrame secrete ale Statelor Unite. Acest gest a fost catalogat de Casa Albă ca nechibzuit sau periculor.