O NOUĂ FORMULĂ pentru „CÂMPUL TACTIC” al generalului DUMBRAVĂ?
- Jeanina Năstase
- 18 august 2017, 15:41
Curtea Supremă (ÎCCJ) şi Consiliul Superior al Magistraturii recunosc, în mod oficial, că luptă cot cu procurorii pentru combaterea corupţiei. Mai exact, şefa CSM, Mariana Ghena, preşedinta ÎCCJ, Cristina Tarcea şi procurorul General Augustin Lazăr au semnat "Declaraţia comună" prin care îşi iau angajamentul ferm "de continuare şi intensificare a eforturilor de lupta impotriva corupţiei". Reamintim, în acest context, afirmaţia făcută de generalul SRI, Daniel Dumbravă, potrivit careia instanţele de judecata sunt un “camp tactic” pentru Serviciul Roman de Informatii. Consiliul Superior al Magistraturii a considerat însă că afirmaţia acestuia nu afectează independenţa justiţiei.
În respectivul document, publicat de site-ul luju.ro CSM, ÎCCJ şi PÎCCJ îşi iau angajamentul că vor lupta in continuare, cu mai mare intensitate,pentru combaterea coruptiei. De asemenea, prin acelasi document, cele trei instiţutii doresc să reafirme determinarea autorităţii judecătoreşti în prevenirea ţi combaterea coruptiei.
"Faptul că PÎCCJ isi ia angajamentul pentru lupta impotriva corupţiei este ceva normal. Anormal este, credem noi, ceea ce au facut CSM şi ÎCCJ. De când până când are treabă CSM cu combaterea corupţiei? Noi ştiam că CSM se ocupă de cariera magistraţilor. Dar, mai ales, că este garantul independenţei justiţiei, ceea ce înseamnă că trebuie să vegheze tocmai ca nu cumva să existe fel de fel de parteneriate care să influenţeze deciziile judecîtorilor. În schimb, CSM tocmai devine parte a unui asemenea parteneriat. Oare cum va lupta CSM împotriva corupţiei şi cum va preveni corupţia? (...)".
„Câmpul tactic” al lui Dumbravă, de la SRI, a împărțit Justiția în două tabere
La fel, ne întrebam: de când până când este printre atribuţiile ÎCCJ lupta impotriva corupîiei? Noi ştiam că judecatorii Înaltei Curţi nu trebuie să facă altceva decât să judece obiectiv toate dosarele, indiferent dacă ele privesc fapte de corupţie sau alte infracţiuni", sunt întrebările ridicate de jurnaliştii de la Lumea Justiţiei în aceea ce priveşte parteneriatul celor trei instituţii.
Jurnaliştii de la Lumea Justiţiei susţin că acest "parteneriat comun" este un atac la independenţa justiţiei şi că ar trebui să fie reclamat de urgenţă.
SE MĂREŞTE "CÂMPUL TACTIC"?
Reamintim, în acest context, afirmaţia făcută de generalul SRI, Daniel Dumbravă, potrivit careia instanţele de judecata sunt un “camp tactic” pentru Serviciul Roman de Informatii. Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania a făcut, la vremea respectivă, o sesizare prin care cerea CSM sa apere independenta sistemului judiciar şi a magistratilor în contextul suspiciunii privins o presupusa implicare a SRI in actul de Justitie.
„Asemenea afirmaţii sunt de o gravitate fără precedent şi aduc gravă atingere atât aparenţei de imparţialitate a judecătorilor, cât şi independenţei ca atare a sistemului judiciar, stârnind deja profunde îngrijorări în rândul magistraţilor”, argmuneta UNJR la acel moment.
CE SPUNEA GENERALUL DUMVRAVĂ DESPRE "CÂMPUL TACTIC" DIN JUSTIŢIE
În 30 aprilie, generalul SRI Dumbrava spunea intr-un interviu pentru juridice.ro: "Concret, daca in urma cu cativa ani consideram ca ne-am atins obiectivul odata cu sesizarea PNA, de exemplu, daca ulterior ne retrageam din campul tactic odata cu sesizarea instantei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) ca misiunea noastra a fost incheiata, in prezent ne mentinem interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze. Aceasta maniera de lucru, in care suntem angrenati alaturi de procurori, politisti, judecatori, lucratori ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveala punctual si aspecte care tin de coruptia sistemului judiciar, in limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate".