O nouă explozie de prețuri. Canicula dă peste cap viața românilor

O nouă explozie de prețuri. Canicula dă peste cap viața românilorSursa: Arhiva EVZ

În contextul zilelor caniculare din această săptămână, Transelectrica a înregistrat un record de consum de energie, pentru că românii au folosit aparatele de aer condiționat și ventilatoarele. În a cest context, vor crește și prețurile aparatelor de aer condiționat.

Transelectrica a înregistrat un nou record de consum maxim brut de energie electrică în zilele de 14 și 15 iulie. La baza acestui consum a stat valul de caniculă care s-a abătut peste România. Au fost folosite aere condiționate și ventilatoare pentru a putea face aerul respirabil în clădiri. Așa că și facturile la curent vor fi unele foarte ridicate.

Cum arată datele legate de consum, prezentate de reprezentanții de la Transelectrica, pentru această săptămână

Miercuri, 14 iulie, consumul maxim instantaneu a fost de 8.617 MW, consumul maxim orar 8.489 MW, iar consumul mediu al zilei 7.436 MW, potrivit unui comunicat al Transelectrica.

Joi, 15 iulie, consumul maxim instantaneu a fost de 8.687 MW, consumul maxim orar 8.552 MW, iar consumul mediu al zilei 7.474 MW, conform Antena 3.

Consum foarte mare de energie pe fondul valului de caniculă din România. În ziua de 25 iunie se stabilise o nouă valoare maximă

În ultima perioadă, valorile consumului național de energie, în sezonul verii, au atins cote maxime istorice, depășindu-le pe cele care au fost înregistrate la sfârșitul lunii iunie.

Consumul de energie electrică a înregistrat vineri, la data de 25 iunie, maximul istoric al ultimilor 20 de ani, fiind cel mai ridicat nivel de la începutul anilor 2000. Și asta pe fondul valului de caniculă care a afectat întreaga ţară, au anunțat reprezentanții de la Transelectrica.

Precedentul record fusese stabilit în anul 2019, la data de 2 iulie. Se înregistrase o medie orară de 8335 MW, în intervalul 13-14, respectiv o medie a consumului din întreaga zi de 7287 MW

Valoarea instantanee maximă atinsă a fost de 8434 MW, la ora 12:48, valoarea medie orară a fost de 8349 MW, în intervalul 13-14, iar consumul mediu al zilei a fost de 7298 MW. Precedentul record a fost atins în vara anului 2019, la data de 2 iulie, atunci când s-a înregistrat o medie orară de 8335 MW, în intervalul 13-14, respectiv o medie a consumului din întreaga zi de 7287 MW.

Tot zilele a cestea, companiile care se ocupă cu soluții de climatizare au anunțat că preșurile la aer condiționat vor crește în următoarea perioadă.