Voluntarii unui studiu din California au primit un „cocktail” format din trei medicamente obișnuite timp de un an: un hormon de creștere și două medicamente pentru diabet. Oamenii de știință testaseră medicamentele în speranța regenerării glandei timusului (o glandă cu structură mixtă, cu rol de epiteliu secretor și organ limfatic. Aceasta se dezvoltă în copilărie, atingând un maxim în pubertate, după care involuează).

Însă, în urma unor analize suplimentare, aceștia au descoperit că participanții pierduseră, în medie, 2,5 ani din „ceasul lor epigenetic”, măsurat prin analiza semnelor pe genomurile unei persoane, potrivit revistei Nature. Sistemele imune ale participanților au prezentat, de asemenea, semne de întinerire.

Chiar și oamenii de știință care au realizat studiul au fost șocați de rezultate

 „Mă așteptam să văd încetinirea ceasului biologic, dar nu o inversare, a spus cercetătorul UCLA, Steve Horvath, pentru Nature. Cercetătorii avertizează că rezultatele sunt preliminare: studiul a inclus doar nouă participanți.. Dar, dacă cercetările ulterioare confirmă concluziile, impactul asupra îngrijirii sănătății și a relației societății cu îmbătrânirea în ansamblu ar putea fi masiv.

Scopul principal al studiului a fost testarea dacă hormonul de creștere poate fi utilizat pentru a restabili țesutul în glanda timusului, ceea ce este crucial pentru funcția imunitară. Glanda începe să se micșoreze după pubertate și se înfundă de grăsime. Studiile anterioare au arătat că hormonul de creștere stimulează regenerarea timusului, dar poate provoca și diabet, motiv pentru care medicamentele pentru diabet au fost incluse în cel mai recent studiu.

Oamenii de știință au verificat doar ceasurile epigenetice ale participanților. Horvath a analizat patru măsuri diferite ale ceasurilor epigenetice ale fiecăruia dintre participanți. El a descoperit că toate s-au inversat semnificativ. „Acest lucru mi-a spus că efectul biologic al tratamentului a fost semnificativ”, a spus Horvath.

Șase participanți au furnizat probe de sânge la șase luni de la proces, iar efectul rămăsese același. Dat fiind faptul că efectul a fost atât de puternic la fiecare participant, Horvath este optimist pentru testările viitoare. Cercetătorii planifică un studiu mai mare, cu participanți diversi, în funcție de vârstă, sex și etnie, iar cele trei medicamente sunt testate independent pentru a determina efectele specifice.

Te-ar putea interesa și: