O nouă clasă de oligarhi este pe cale să apară. Ce planuri are Vladimir Putin

O nouă clasă de oligarhi este pe cale să apară. Ce planuri are Vladimir Putin Sursă: Arhivă EVZ

Rusia a anunțat că are în vedere să pună mâna pe activele companiilor străine care părăsesc țara – și ar putea crea astfel o nouă clasă de oligarhi, a declarat pentru Insider un expert în finanțe.

Cei care reușesc să dobândească proprietatea asupra activelor confiscate la prețuri de vânzare prin licitații de stat ar putea deveni noua clasă de magnați, a declarat Hassan Malik, analist senior la compania de consultanță în managementul investițiilor Loomis Sayles din Boston. „Există cu siguranță riscul să vezi crearea unei noi clase de capitaliști sau oligarhi”, a spus Malik pentru Insider.

Pe măsură ce companiile internaționale părăsesc Rusia în masă, ele lasă în urmă active precum fabrici și birouri care sunt în stare de funcționare. Președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va prelua astfel de active inactive, dar productive, spunându-le oficialilor guvernamentali că Moscova va căuta „să introducă management extern și apoi să transfere aceste întreprinderi celor care doresc să lucreze”, potrivit Associated Press.

Programul de finanțare a statului

Ministerul Economiei al Rusiei a sugerat că activele ar putea fi scoase la licitație, a informat Bloomberg pe 10 martie. Licitațiile ar putea oglindi un program controversat de „împrumuturi pentru acțiuni” din anii 1990 lansat de fostul președinte rus Boris Elțin, a declarat Malik pentru Insider. La acea vreme, bogați oameni de afaceri ruși și bănci apropiate autorităților împrumutau guvernului bani în schimbul unor participații la companii industriale de stat. Acțiunile au fost achiziționate la „prețuri foarte ieftine”, scria The New York Times în 1996.

Ne puteți urmări și pe Google News

Malik a descris tranzacțiile drept „afaceri drăguțe”, deoarece atunci când statul rus „a rămas fără plată” la împrumuturi, creditorii le-au confiscat acțiunile. Acest lucru a creat o generație de oligarhi revoltător de bogați, a spus Malik, care este și autorul cărții „Bancheri și bolșevici”, o carte despre finanțe la începutul anilor 1900 în timpul Revoluției Ruse.

Cel mai bogat om al Rusiei, Vladimir Potanin, și-a construit marea avere prin schema „împrumuturi pentru acțiuni” atunci când a achiziționat gigantul metalelor Nornickel. Potanin are o avere netă de 24,7 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Miliardarul Roman Abramovici (cu o valoare netă de 14,5 miliarde de dolari) a achiziționat prin intermediul programului un pachet de control al companiei petroliere Sibneft.

China este cu ochii pe investițiile rusești

Astăzi, guvernul rus – care are nevoie de fonduri din cauza sancțiunilor internaționale asupra războiului din Ucraina – ar putea transfera din nou activele străine confiscate investitorilor favorizați cu reducere, a declarat Malik pentru Insider. „Cred că este un risc real, având în vedere istoria Rusiei”, a spus el potrivit Insider.

De asemenea, Kremlinul ar putea deschide astfel de licitații pentru jucători străini, ceea ce ar putea atrage investitorii oportuniști care caută o cale de intrare pe piață, a spus Malik. „Pot exista jucători din țări în care se simt relativ izolați de amenințarea sancțiunilor occidentale”, a spus el. Potențialii investitori ar putea veni din China, India sau țări din Orientul Mijlociu care nu au condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, a spus Malik.

Printre acestea, China are cel mai probabil un rol activ în urmărirea investițiilor în Rusia, deoarece are mai multă pârghie în relațiile sale de putere cu Occidentul decât multe alte țări, a spus Malik. Este puțin probabil ca toate companiile de stat să își asume riscul de a încălca sancțiunile internaționale, dar investitorii ar putea înființa o companie holding care operează și tranzacționează doar în China și Rusia pentru a ocoli restricțiile, a spus el. China pare să caute deja oportunități pe piața rusă.

Ambasadorul chinez în Rusia, Zhang Hanhui, le-a spus duminică unui grup de lideri de afaceri de la Moscova să profite de oportunitățile prezentate de „vidul” din țară, a scris Asociația de promovare a culturii Confucius din Rusia pe contul său oficial WeChat. Zhang nu a menționat sancțiuni, dar le-a spus liderilor de afaceri că situația internațională este „complexă”, marile companii se confruntă cu probleme în lanțurile de aprovizionare și plăți. „Acesta este un moment în care întreprinderile private, mici și mijlocii pot juca un rol important”, a spus Zhang.