Infecțiile fungice rezistente la medicamente reprezintă o amenințare în plus pentru viața bolnavilor de Covid-19. Aceasta este concluzia la care au ajuns experții care au studiat cazurile mai multor pacienți din India
Ciuperca albă-Candida auris- a fost identificată pentru prima dată în 2009. Medicii susțin că această ciupercă provoacă infecții grave multirezistente la pacienții spitalizați și are rate de mortalitate de aproximativ 70% pentru că provoacă sângerări, infecții ale plăgilor și urechilor și a fost, de asemenea, izolată.
Covid-19 și ciuperca albă merg mână în mână
Situația este foarte gravă când această ciupercă albă atacă un bolnav care suferă de Covid-19. E cunoscut cazul unui bărbat de vârstă mijlocie care fost internat într-o unitate de terapie intensivă din orașul Kolkata din India.
Când starea sa s-a deteriorat, pacientul a fost pus pe respirație artificială. I s-au administrat steroizi, un tratament de salvare pentru pacienții care au forme severe de Covid-19. Numai că acest medicament reduce imunitatea și crește nivelul de zahăr din sânge.
După o ședere prelungită la terapie intensivă, pacientul și-a revenit și era gata să plece acasă. Medicii au descoperit, însă, că era infectat cu o ciupercă mortală, rezistentă la medicamente.
"Vedem un număr crescut de pacienți cu infecție în timpul celui de-al doilea val de Covid-19. Există mulți oameni bolnavi la terapie intensivă și mulți dintre aceștia primesc doze mari de steroizi. Acesta ar putea fi motivul", spune dr. Om Srivastava, un specialist în boli infecțioase din Mumbai.
Infecțiile fungice sunt în creștere
Medicii din India constată creșterea alarmantă a numărului de infecții fungice periculoase.
A existat un focar de mucormicoză sau ciuperca neagră, o infecție rară, dar periculoasă, care afectează nasul, ochiul și uneori creierul. Au fost deja înregistrate aproximativ 28.000 de cazuri și peste 200 de decese .
Acum, medicii raportează o creștere a altor infecții fungice mortale la pacienții cu Covid-19, mai ales după o săptămână sau 10 zile de ședere la terapie intensivă.
Există două specii de ciuperci Candida - auris și albicans - care pot fi fatale pentru oameni. Aspergillus, un alt tip ciupercă, afectează plămânii și poate fi, de asemenea, fatal. Dintre cele peste cinci milioane de tipuri de ciuperci, Candida și Aspergillus sunt cele care cauzează cele mai multe decese umane.
Candida este un germen care poate fi prezent pe multe suprafețe, cum ar fi perdelele de duș, ecranele computerului, stetoscoapele medicului și balustradele vagoanelor de cale ferată.
Medicii spun că C. auris cauzează frecvent infecții în sânge, dar poate infecta și sistemul respirator, sistemul nervos central și organele interne, precum și pielea.
Aspergillus rămâne, de asemenea, în mediu și se găsește adesea în sistemele de încălzire sau aer condiționat. În mod normal imunitatea noastră ajută la prevenirea intrării sporilor fungici în căile respiratorii.
Dar la pacienții care suferă de Covid-19, ciuperca, ajutată de deteriorarea pielii, a pereților vaselor de sânge reușește să pătrundă în căile respiratorii.
Această infecție afectează aproximativ 20% până la 30% dintre pacienții care sunt ventilați mecanic, spunet dr. SP Kalantri, superintendent medical al spitalului non-profit Kasturba din statul indian Maharashtra.
Care sunt simptomele infecțiilor?
Simptomele unor boli fungice rezistente la medicamente pot fi similare cu cele ale Covid-19, inclusiv febră, tuse și dificultăți de respirație.
La infecțiile superficiale cu Candida, simptomele includ o aftă de culoare albă - de aceea uneori se numește „ciuperca albă” - în nas, gură, plămâni sau stomac .
O formă mai invazivă a acestei infecții duce la scăderea tensiunii arteriale, febră, dureri abdominale și infecții ale tractului urinar, notează BBC..