India a impus restricții asupra exporturilor de zahăr de la 1 iunie. Într-o notificare a Direcției Generale Comerț Exterior (DGFT), se precizează că restricția a fost impusă „pentru a menține disponibilitatea internă și stabilitatea prețurilor zahărului”. După anunțarea deciziei, prețul zahărului rafinat la Londra a urcat cu peste 1%.
India a impus restricţii la exporturile de zahăr, pentru prima dată în ultimii şase ani, plafonând exporturile din acest sezon la zece milioane de tone, conform unui ordin guvernamental publicat marţi, pentru a preveni creșterea prețurilor pe plan intern, după ce un volum record a fost vândut pe piaţa globală, transmite Reuters.
Cu efect de la 1 iunie 2022 până la 31 octombrie 2022 sau până la alete decizii ulterioare, exportul de zahăr este permis numai cu permisiunea Departamentului pentru Alimentație și Distribuție Publică (DFPD), Ministerul Consumatorului, Food & Public Distribution, se arată în notificare.
După anunţ, preţul zahărului rafinat la Londra a explodat
Guvernul a cerut exportatorilor să solicite permisiunea sa pentru orice livrări în afara ţării în perioada 1 iunie – 31 octombrie. India este cel mai mare producător mondial de zahăr şi al doilea mare exportator după Brazilia. De asemenea, India este al doilea mare producător mondial de grâu.
Guvernul este îngrijorat de preţul ridicat al alimentelor şi, de aceea, încearcă să se asigure că rămâne suficient zahăr în ţară pentru a acoperi necesarul intern, a declarat un dealer din Mumbai, angajat la o firmă globală de trading.
Iniţial, India intenţionase să restricţioneze exporturile de zahăr la opt milioane de tone, dar ulterior Guvernul a decis să majoreze cantitatea datorită estimărilor privind producţia ridicată a ţării.
Asociaţia Procesatorilor de Zahăr a revizuit în creştere estimările privind producţia la 35,5 milioane de tone, faţă de prognoza precedentă, de 31 milioane de tone. Până acum, procesatorii de zahăr din India au semnat contracte pentru a exporta 9,1 milioane de tone de zahăr în sezonul 2021/2022 şi deja au livrat 8,2 milioane de tone.
Notificarea mai menționează că restricția la export nu este aplicabilă UE și SUA
Pe data de 14 mai, India a anunţat interzicerea exporturilor de grâu, pe fondul scăderii producţiei ca urmare a unor valuri extreme de căldură.
După ce anterior s-au angajat să furnizeze grâu ţărilor dependente de exporturile din Ucraina, autorităţile de la New Delhi au explicat că vor să asigure securitatea alimentară pentru cei 1,4 miliarde de locuitori ai Indiei. Însă, decizia Indiei a generat critici din partea miniştrilor Agriculturii din grupul G7, care au apreciat că o astfel de măsură va înrăutăţi criza mondială.
În urma raportărilor privind o posibilă restricție la exportul de zahăr, stocurile de zahăr au scăzut cu până la 14% în sesiunea de după-amiază de marți.
Shree Renuka Sugars a fost cel mai învins în sesiunea de după-amiază, după ce acțiunile cu capitalizare medie au scăzut cu 13,84%, până la 41,4 Rs, față de încheierea anterioară de 48,05 Rs pe BVB, informează businesstoday.