O nouă achitare într-un dosar DNA. Deputatul Cosmin Șandru a scăpat de acuzații
- Georgiana Dragomir
- 27 martie 2024, 20:42
Cosmin Sandru, deputat PNL, trimis în judecată de DNA pe motiv că ar fi încercat să mițuiască un parlamentar în schimbul absentei de la moțiunea de cenzura împotriva Guvernului Cîțu a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție(ÎCCJ). Decizia nu este, însă, definitivă și poate fi atacată cu apel în zece zile de la pronunțare.
DNA, o nouă achitare. Deputatul Cosmin Șandru a scăpat de acuzații
De acuzații a scăpat și directorul Societății de Transport Public Timișoara, Nicolae Florin Bitea, la rândul sau acuzat de dare de mită. Potrivit minutei afișată pe portalul instanței, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au considerat că faptele imputate deputatului Cosmin Sandu și lui Nicolae Florin Bitea nu sunt „fapte penale”.
„Achită pe inculpații SANDRU COSMIN și BITEA NICOLAE-FLORIN , pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mita prev. de art. 290 alin.1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr.78/2000, în forma coautoratului, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penala. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii, pentru procuror și inculpați. Pronunțată prin punerea hotărârii la dispoziția inculpaților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instaței, astăzi, 26 martie 2024”, se arată pe portalul instanței.
Care erau acuzațiile DNA
La data de 01 octombrie 2021, în contextul în care urma să fie dezbătută și supusa la vot moțiunea de cenzura inițiată pentru retragerea încrederii acordate Guvernului României, inculpații Șandru Cosmin și Bitea Nicolae-Florin i-ar fi promis unei persoane, deputat în Parlamentul României, numirea unor apropiați ai acestuia din urma în posturi de conducere a unor instituții publice, după ce ar fi fost înscriși formal că membri de partid.
„Pentru a beneficia de această favoare persoanei respective i s-a cerut să absenteze de la ședință comuna a Camerei Deputaților și Senatului din data de 05 octombrie 2021, în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea menționată mai sus. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție”, transmitea DNA, la acea vreme.
Procurorii anticorupție au recunoscut, cu prilejul bilanțul activității, că au primit mai multe achitări definitive, în diverse dosare, și ca urmare a interpretării neunitare a prescripției extinctive.