O nouă încercare de a atinge recordul de viteză în cădere liberă a fost programată pentru duminică

O nouă încercare de a atinge recordul de viteză în cădere liberă a fost programată pentru duminică

Felix Baumgartner a fost surprins şi dezamăgit că încercarea sa de a deveni prima persoană care doboară bariera sunetului în cădere liberă a fost oprită de condiţiile meteorologice. Conform prognozei meteo, austriacul va avea duminică o altă şansă de a doborî patru recorduri mondiale cu săritura sa de la 36.600 metri.

Felix Baumgartner a urcat în capsulă şi era pregătit pentru startul misiunii Red Bul Stratos, de marţi 9 octombrie, dar din cauza vântului puternic, de 40 km/h, operaţiunea a fost oprită. Chiar dacă la sol viteza vântului era aproape de zero, viteza acestuia la înălţimea superioară a balonului a făcut că singura opţiune a echipei să fie amânarea lansării pentru o altă zi.

"Pe măsură ce umflam balonul şi Felix se pregătea de lansare în capsulă, în jurul orei 20:42, ora României, a început să bată foarte tare vântul la o altitudine de aproximativ 200 de metri, adică la înălţimea superioară a balonului cu heliu. Integritatea balonului a fost pusă în pericol, polietilena, materialul din care este făcut acest balon, fiind foarte sensibilă. Viteza vântului nu are voie să depăşească 5 km/h şi erau şanse foarte mari ca balonul să fie sfâşiat de vânt în momentul în care echipă ar fi lansat misiunea. Ştiam că azi vom avea doar o fereastră mică în care puteam lansa misiunea şi, din păcate, nu am avut noroc", a spus Art Thompson, directorul proiectului Red Bull Stratos.

Felix Baumgartner se antrenează pentru această misiune de peste cinci ani. Obiectivul principal al proiectului este să adune informaţii ştiinţifice valoroase care să îmbunătăţească siguranţă în timpul expediţiilor spaţiale şi de a înţelege cum se comportă corpul uman în condiţiile extreme de la limita spaţiului. Austriacul, 43 de ani, a fost surprins de anularea misiunii, dar este optimist ca va avea totuşi şanse de a corecta recordul, vechi de 52 de ani, stabilit de colonelul Joe Kittinger, care acum lucrează ca şi expert în cadrul proiectului Red Bull Stratos.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Când Art mi-a spus că anulăm misiunea am crezut că a fost o glumă", a spus Baumgartner. "Nu credeam că vom avea condiţii atât de proaste. Nu ştiam ce se întâmplă afară pentru că eu eram deja în capsulă. Aş vrea ca misiunea să aibă loc anul acesta. Nu ne mai putem opri acum. Suntem aici, avem tot ce ne trebuie, deci trebuie să lansăm capsula. Sincer, nici nu mă interesează dacă este acum, mâine, sau săptămâna viitoare. Important este că saltul să aibă loc", a mai spus acesta

Conform prognozei meteo furnizată de Don Day, meteorologul proiectului, duminică, 14 octombrie, se deschide o nouă fereastra favorabilă pentru lansarea misiunii Red Bull Stratos.

"Şi în cazul meu s-a întâmplat la fel. Presiunea a fost uriaşă, dar a trebuit să am răbdare. O dată am aşteptat 30 de zile fără să avem nicio şansă să lansăm misiunea", a spus şi colonelul Kittinger. CITIŢI ŞI:

  • Misiunea de a atinge viteza sunetului în cădere liber a fost amânată din cauza vântului
  • Marea încercare de a atinge viteza sunetului în cădere liberă a fost abandonată! VEZI MOTIVELE | VIDEO
  • Un fost paraşutist militar din Austria va încerca mâine să atingă viteza sunetului în cădere liberă. VEZI la ce riscuri se expune | MULTIMEDIA