La 11 februarie 1990, Nelson Mandela își părăsea celula pentru a deveni președintele Africii de Sud. 30 de ani mai târziu, închisoarea Robben Island a devenit o locomotivă a turismului pe suferința lui „Madiba”
Celula unde a stat închis Nelson Mandela este un loc sinistru, dar și unul din cele mai vizitate din lume. La Robben Island, în Africa de Sud, turiștii efectiv sufocă fostul penitenciar din care a fost eliberat cel care a pus capăt regimului segregaționist sud-african, Apartheid-ul.
Astăzi, această insulă aflată la vest de Cape Town a devenit un muzeu în aer liber. Însă acest muzeu este apreciat ca fiind departe de un model exemplar.
Începând cu 1997, Robben Island s-a dorit a fi un loc de cultură și de memorie. Fosta închisoare, transformată în muzeu, a fost și înscrisă pe lista Patrimoniului mondial al Unesco, în 1999.
Rezultatul a fost un aflux uriaș de turiști din întreaga lume. Astăzi, peste 350.000 de turiști vizitează anual situl. Fapt ce-i garantează muzeului un buget anual colosal: 250 de milioane de euro.
Bani care ar trebui să mulțumească pe toată lumea. Dar n-a fost cazul. La 30 de ani de la eliberarea lui Nelson Mandela, profiturile uriașe care se fac pe urma suferinței fostului lider de culoare ridică multe întrebări.
În ianuarie, foști deținuți, care au fost reabilitați și au devenit ghizi ai muzeului, au intrat în grevă, cerând o mărire a salariilor. „Greva a avut la origine blocarea discuțiilor pe tema salariilor, începând cu decembrie 2019”, a explicat Eric Kweleta, responsabil local al sindicatului, citat de Ouest-France. 250 din cei 500 de salariați ai muzeului au participat la această grevă.
Foștii deținuți politic au declarat că au dorit să devină ghizi pentru a cinsti memoria lui Mandela. Însă, treptat, ei au fost înlocuiți cu ghizi „profesioniști”. Cum ar putea, acuză foștii deținuți, să explice generațiilor tinere ce s-a întâmplat la Robben Island mai bine decât cei care au stat după gratii amar de ani?
În plus, în 2018, a fost deschisă o anchetă pentru corupție care a condus la demiterea mai multor membri ai consiliului de administrație pentru „proastă gestiune” a sitului.
În ciuda uriașului buget anual, „au fost lucrări de mentenanță cre trebuiau făcute de mult timp și totuși ele nu au început”, a explicat Michael Masutha, noul director al muzeului, fost ministru al Justiției.
Un scandal de amploare a izbucnit după ce fundația CEO SleepOut a scos la licitație, tot în 2018, o noapte în celula lui Mandela: o cameră din beton de 2,4x2,1 metri pătrați. Prețul de pornire? 250.000 de dolari.
„Nici o licitație de acest fel nu s-a mai organizat în Africa de Sud”, s-a umflat în pene fundația. „Cel mai bun ofertant va avea onoarea să petreacă o noapte în istorica celulă nr. 7”.
Banii colectați din această licitație – apreciată ca cel puțin de prost gust și clar imorală – vor servi la finanțarea proiectului „De la închisoare, la Universitate”, care „permite ameliorarea educației deținuților sud-africani”, au explicat cei de la CEO SleepOut.
În legătură cu această exploatare a patrimoniului istoric, conducerea muzeului a dat asigurări că nu și-a dat acordul pentru această operațiune prezentată drept una „de caritate”.
„Condamnăm vehement această licitație. Suntem întristați că moștenirea lui Nelson Mandela este astfel exploatată”, a declarat atunci un purtător de cuvânt al muzeului, Morongoa Ramaboa.
„Ca sit al Patrimoniului mondial Unesco, niciodată nu am avut în vedere să scoatem la licitație celula lui Madiba. Conservarea moștenirii noastre istorice nu este negociabilă ", a indicat muzeul.
Care a fost acuzat că joacă dublu de fundația CEO SleepOut. „CEO SleepOut a discutat despre această inițiativă cu Robben Island încă de la începutul anului 2017”, a informat fundația, adăugând că „licitația celulei nr.7 a fost acceptată” de conducerea muzeului în martie 2018.
În fața presiunii opiniei publice, muzeul a făcut un pas înapoi. La fel și fundația, care a retras anunțul acestei licitații. Potrivit unor surse, vor urma alte controale pe Robben Island, legate de gestionarea uriașelor sume de bani pe care le produce fostul penitenciar unde a stat închis Nelson Mandela.