Noile prevederi legale tin mii de reprezentanti ai firmelor bucurestene in frig, in fata sediului Inspectoratului Teritorial de Munca.
Modificarile legislative, un sediu prea mic si numarul insuficient de functionari sunt cauzele aglomeratiei create la sediul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) din Capitala, in vreme ce Paul Pacuraru, ministrul de resort, nu gaseste solutii de moment.
Saptamana aceasta, la mai mult de 18 ani de la caderea regimului comunist, mii de reprezentanti ai firmelor din Bucuresti au asteptat ore in sir la cozi pentru a depune dosarele cu modificari in cartile de munca ale angajatilor, state de plata sau pentru a obtine stampile pentru diverse acte. In Bucuresti sunt inregistrati aproximativ 93.500 de agenti economici, iar la ghiseele ITM lucreaza 121 de functionari. De ce se ingramadesc angajatorii?
Pe 3 ianuarie, Serviciul de Evidenta a Muncii din cadrul ITM Bucuresti - pentru toate cele sase sectoare, plus ambasade si consulate - s-a mutat in cladirea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei dintr-un sediu mai mic, aflat in cartierul Giulesti. Noua cladire inchiriata de conducerea institutiei nu face insa fata aglomeratiei de la inceputul de an.
Potrivit purtatorului de cuvant al ITM, Marilena Balabuti, cozile s-au creat dupa o serie de modificari legislative recente: aparitia Hotararii de Guvern nr. 1507 de anul trecut, privind stabilirea salariului minim garantat, ce a ajuns la valoarea de 500 de lei.
„Toti angajatorii au obligatia de a aduce salariul la acest nivel si trebuie sa emita decizii privind aceasta modificare”, explica Balabuti, adaugand ca asta inseamna si un drum la ITM. In plus, angajatorii au obligatia de a inregistra contractele de munca in termen de 20 de zile de la incheierea acestora.
Totodata, sunt obligati sa depuna toate actele referitoare la modificari in cartile de munca ale angajatilor si statele de plata. Sunt si foarte multe firme care si-au inchis activitatea dupa 15 decembrie anul trecut, iar acum incearca sa ajunga la zi.
„Depunerea declaratiilor fiscale se poate face on-line, cu parola, la fel si registrul de evidenta a salariatilor. Totusi, anumite tipuri de documente nu se pot depune decat direct la sediul nostru. Toata lumea vrea sa termine repede. Se face o verificare minima a dosarelor, astfel incat timpul de asteptare sa fie cat mai mic. Tot dureaza insa cateva minute la fiecare”, spune purtatorul de cuvant al ITM.
Se cauta un alt sediu
Solutiile pentru iesirea din actuala situatie tin de marirea numarului de functionari de la ghiseele ITM, gasirea unui sediu mult mai mare si informatizarea sistemului.
„Sunt totusi 40 de ghisee, nu putem avea sute de angajati pe ghiseu. Incercam sa simplificam legislatia, sa extindem formula depunerii documentelor prin posta - in momentul de fata, doar 5% din firme folosesc asta. O alta solutie ar fi extinderea procedurii de depunere electronica. Ultimul lucru: vrem sa gasim un sediu mai mare, in care sa fie si arhiva, si tot”, a precizat ministrul muncii, Paul Pacuraru. In opinia acestuia, principala cauza a cozilor este supraaglomerarea activitatii ITM pe perioade scurte.
Reprezentantii institutiei spun ca nebunia dosarelor va inceta la inceputul saptamanii viitoare, odata cu expirarea termenului-limita de inscriere a contractelor de munca.
MOTIVE
„Acum stam la coada pentru mofturi”
Oamenii ieseau ieri-dimineata din sediul ITM cu ponturi pentru cei mai putin norocosi, aflati la intrare: „La a treia si a cincea coada se inainteaza mai repede”. Pana dincolo de coltul cladirii erau sute de persoane, care de care mai revoltate. Este a treia zi de asteptare pentru Ana Puiu. Femeia crede ca ar fi bine sa-i dea in judecata pe cei responsabili de ceea ce i se intampla si sa le ceara sa o plateasca pentru aceasta perioada.
„Spuneau ca actele se pot trimite on-line, dar trebuie sa stau si aici, indiferent ce-ar fi”, explica Ana Puiu. „Inainte se statea la cozi pentru nevoi primare, acum stam pentru mofturi. Pana nu vor pune cetateanul in fata, n-o sa se intample nimic. Am stat de vorba cu un inspector si am intrebat ce s-ar putea face. Mi-a zis ca de noi depinde coada asta, ca noi trebuie sa reactionam”, spune Ionel Negrea, aflat undeva la jumatatea drumului catre ghiseul „visat”.