O legendă care a pus pe jar omenirea a fost confirmată. Calul troian există
- Andreea Vlad
- 15 august 2021, 22:56
Legendarul cal troian din scrierile lui Homer, al cărui mit a fost perpetuat și de alți mari scriitori, se pare că a existat și în realitate. Cel puțin așa afirmă o echipă de arheologi, care a făcut o descoperire incredibilă, în situl orașului antic Troia de pe teritoriul Turciei. Experții au dat publicității o serie de informații extrem de interesante legate de structura găsită în pământ. Mai mult, susțin că au găsit și mesajul lăsat de greci poporului din Troia.
Calul Troian a fost descris în epopeile lui Homer, Iliada și Odiseea, dar motivul său a fost continuat sute de ani mai târziu de către poeții romani Vergiliu în Eneida și Ovidiu în Metamorfoze. Calul masiv de lemn pe patru roți s-a dovedit decisiv pentru cucerirea cetății Troia la finalul îndelungatului Război troian, dintre ahei și troiani.
A fost un pretext diabolic pentru ca aheii să se furișeze în tabăra adversă și pentru a câștiga confruntarea. Expresia Cal troian se referă la un truc, o viclenie folosită abil pentru a atinge un anumit rezultat.
O structură bizară din lemn, descoperită în interiorul cetății Troia
Legendarul cal a fost descoperit acum către arheologi, la mii de ani distanță de momentul căderii Troiei. Aceştia au scos la suprafață o structură mare din lemn de brad şi grinzi de aproape 15 metri lungime, asamblate într-un mod neobişnuit.
Arheologii susțin că au descoperit structura neobișnuită din lemn chiar în interiorul zidurilor oraşului antic Troia, potrivit The Jerusalem Post. Doi profesori ai Universităţii din Boston, Christine Morris şi Chris Wilson, susţin că ”testele de datare a carbonului şi alte analize au sugerat că piesele din lemn şi alte artefacte provin din secolele XI sau XII î.e.n.”. Morris şi Wilson consideră că structura din lemn este chiar a calului troian şi spun că testele le confirmă teoria.
”Testele care arată cât de veche este structura coincid cu momentul în care a avut loc războiul troian, fiind vorba de aceleaşi date prezentate de istorici precum Eratostene sau Proclus”, a declarat unul dintre profesori.
Sfidarea de pe pieptul Calului troian
Se pare că arheologii au găsit și o placă de bronz deteriorată cu inscripţia: ”Pentru întoarcerea acasă, grecii dedică această ofrandă Atenei”, scrie Aceasta ar fi fost prinsă de cal pentru a-i face pe locuitorii din Troia să creadă că este un cadou pentru ei, așa că au introdus gigantul cal în cetate. În realitate calul a fost plin de războinici, printre care s-ar fi numărat și legendarul Ahile.
Poetul grec Quintus Smyrnaeus face referire la această inscripție în poemul său epic "Posthomerica", ce continuă narațiunea Războiului troian din Iliada.
Sursa foto: Greek Reporter