O lege nouă perversă

Fumat. Sursa Foto: Arhiva EVZ

O lege nouă perversă. În loc să înlăture statul din viața noastră privată, legea care urmărește să interzică gradual fumatul îi extinde chiar și mai mult dreptul de intruziune.

Lege care interzice complet cumpărarea de țigări

Camera Comunelor va dezbate curând la a doua lectură una dintre cele mai bizare măsuri propuse vreodată acestui parlament.

Deputații vor vota dacă ar trebui redus fumatul printr-o ridicare graduală a vârstei legale la care se pot achiziționa produse din tutun, cu scopul de a eradica această deprindere în decurs de o generație.

Ideea a fost vehiculată de Rishi Sunak la congresul partidului său din 2023 și dorește să imite un plan similar propus de Jacinda Ardern în Noua Zeelandă. Însă acolo, când partidul ei laburist a pierdut puterea, legea a fost respinsă de noul guvern de centru-dreapta.

Sursa foyo: Administratia Prezidentiala

Cât de departe poate merge intruziunea statului în viața privată

Și totuși, vorbim aici de un cabinet conservator care urmărește această cauză. Vârsta legală la care oamenii pot cumpăra tutun va crește anual, începând de la 18. Dispozitivele de vapat de unică folosință vor fi interzise cu totul, iar cele reutilizabile vor fi restricționate la numai patru arome.

Oricine s-a născut după 1 ianuarie 2009 - deci aceia care acum au 14 ani ori 15, în unele cazuri, sau mai mici - nu va mai putea să cumpere niciodată în viață țigarete - și nici măcar țigări de foi.

Aceasta este măsura foarte ne-conservatoare și anti-libertate despre care Sunak afirmă că ar fi justificată prin beneficii de sănătate. Problema cu acest tip de argumentație e că există și alte produse riscante pentru sănătate care ar putea fi interzise, cum ar fi alimentele de tip fast-food, băuturile carbogazoase și alcoolul.

Lege cu consecințe perverse: antiteza egalității cetățenilor în fața legii

Vor exista consecințe perverse. După ce se va fi scurs o vreme vor exista gospodării în care un adult va avea voie să cumpere tutun, în vreme ce altul nu: antiteza egalității cetățenilor în fața legii.

Sunak pare a privi această măsură drept parte a moștenirii lui politice. Numai că, în loc să înlăture statul din viața noastră privată, legea îi extinde chiar și mai mult dreptul de intruziune. Laburiștii, evident, sunt cu totul în favoarea ei - ceea ce ar trebui să-i pună pe conservatori pe gânduri.

(Editorial The Telegraph; Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)