O judecătoare solicită excluderea din magistratură a procurorului general al PÎCCJ, Gabriela Scutea: „Circulara rușinoasă aduce un afront catastrofal procurorilor României”

Sursa: Arhivă EVZ

Judecătoarea Viorica Costiniu, președinte de onoare al Asociației Magistraților din România, cere ca Gabriela Scutea, procurorul general al PÎCCJ, să fie exclusă din magistratură. Asta după ce în presă a apărut un document semnat de Scutea, în care le cere procurorilor aflați în subordine să nu pună în aplicare decizia CCR referitoarea la întreruperea prescripției răspunderii penale.

Judecătoarea Viorica Costiniu cere ca procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție al României, Gabriela Scutea, să fie demis, după apariția în spațiul public a unui document controversat.

Judecătoarea Viorica Costiniu cere excluderea din magistratură a Gabrielei Scutea

„Singura sanctiune fermă, corectă, obiectivă este excluderea din magistratură a dnei Gabriela Scutea care prin Circulara rusinoasă aduce un afront catastrofal procurorilor Romaniei cata vreme ei sunt independenti in cauzele pe care le instrumenteaza si doar administrativ supusi unei ierarhi instituite prin lege.

CSM are obligatia, din oficiu, sa sesizeze Inspectia judiciară de îndată și ea la rândul ei, dat fiind actul injurios, defaimator la adresa procurorilor la nivel national să procedeze la cercetarea procurorului general nedemocratic, care instiga la nerespectarea Constituției, a legilor țîrii căreia i-a jurat credința și loialitate la numirea în funcția de procuror.

Demnitatea funcției de procuror și cea de procuror general au fost pângarite samavolnic de Dna Gabriela Scutea prin actiunile sale iresponsabile care nu au nicio legatură cu justitia europeană, cu familia statelor democratice unde guvernează o lege fundamentală ți nu Circulare care sfidează principii de drept pe care ar fi trebuit să le invete, daca n-a chiulit, încă din anul I de facultate”, declară Viorica Costiniu, conform Știripesurse.ro.

Gabriela Scutea îndeamnă procurorii să nu respecte decizia CCR

Gabriela Scutea, cea care este procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și-a asumat o notă „redactată colectiv”, în care procurorii aflați în subordine sunt îndemnați să interpreteze decizia Curții Constituționale referitoare la  întreruperea prescripției răspunderii penale. Documentul pe care Gabriela Scutea l-a semnat detaliază un număr de trei „concluzii” care, potrivit autorilor, ar lipsi de efecte decizia CCR:

„Concluzie 1: examinarea efectelor neconstituționalității art. 155 alin. 1 Cod penal nu antrenează principiul legii penale mai favorabile.

Concluzie 2: în cauzele privind infracțiuni de corupție, infracțiuni care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene (infracțiunile prevăzute în secțiunea 4/1 din Legea nr. 78/2000, infracțiunea de evaziune fiscală atunci când are ca obiect sustragerea de la plata TVA și infracțiunea de contrabandă) supremația dreptului Uniunii impune continuarea urmăririi sau a judecății.

Concluzie 3: înainte de publicarea deiziei Curții Constituționale, legiuitorul delegat a intervenit și a corectat dispozițiile art. 155 alin. (1) C. pen. în sensul celor reținute în Decizia nr. 297/2018. În aceste circumstanțe, lipsind de efecte dispozitivul Deciziei nr. 358/2022 prin intervenția legislativă, nu se poate avea în vedere un efect independent și retroactiv al considerentelor aceleași decizii”, scrie, pe Facebook, avocatul Toni Neacșu.

Gabriela Scutea apără corupția, spune avocatul Toni Neacșu

Avocatul Toni Neacșu a fost cel care a publicat „Nota privind criterii unitare de aplicare a Deciziei CCR nr. 358/2022 și a OUG nr. 71/2022” cea în care Gabriela Scutea cere nerespectarea deciziei CCR.

„Nici nu știu ce este mai șocant, dar concluzia generală este că decizia CCR cu niciun chip nu trebuie aplicată, fie că se invocă grozăvia că întreruperea prescripției este instituție de drept procesual penal iar nu substanțial și, deci, nu se supune legii mai favorabile, continuând cu instigarea la neaplicarea ei în cauzele cu fraude europene și de corupție, în numele Hotărârii CJUE, ori cu indicația de a se invoca întrebări preliminare adresate CJUE pentru celelalte infracțiuni”, scrie Toni Neacșu pe Facebook.