O întrecere pentru speranțele unor copii din mediile defavorizate. 1000 de kilometri în patru zile pentru un vis
- Tanase Georgiana
- 16 august 2024, 07:53
Competiția dintre cei 22 de participanți care concurează în nordul Moldovei în cadrul Nomadia Xtreme 2024 nu se concentrează atât de mult pe probele neobișnuite și dificile. Deși acestea au importanța lor, esențială este povestea care le susține. Scopul competiției se leagă de 12 destine ale unor copii dintr-un sat mic din Vaslui, proveniți din familii cu resurse materiale atât de limitate încât abia își pot trimite copiii la școală. Printre ei, o fetiță visează să devină doctor, alta polițistă, iar o altă fată își dorește să fie învățătoare. Nici băieții nu sunt mai puțin ambițioși, având aspirații fără limite. Unii visează să devină fotbaliști, unul vrea să fie șofer de tir, iar altul dorește să facă lumea un loc mai bun. Aceste visuri sunt cele pe care competiția Nomadia Xtreme își propune să le susțină și să le alimenteze.
În perioada 14 – 17 august, se desfășoară cea de-a doua ediție a competiției Nomadia Xtreme. Organizatorul acestui eveniment este Fundația Kastel – Inaugurează Viitorul, o echipă de oameni ce lucrează cu spor și dedicare pentru a preveni abandonul școlar. La noi în țară, doi din 10 copii adorm flămânzi în fiecare seară și mulți dintre aceștia sunt nevoiți să meargă la muncă prematur pentru a-și putea susține familiile.
În cadrul competiției Nomadia Xtreme ediția 2024 participă 11 echipe ambițioase. Fiecare dintre acestea se luptă pentru un copil care provine din medii defavorizate. Vor să-i ajute în noul an școlar și, în general, în viață. Însă nu numai ei pot face acest lucru, ci și cei care află de poveștile lor. Donațiile se pot face online, accesând pagina Fundației Kastel.
Nomadia Xtreme, o competiție pentru mai bine
Câștigătorii concursului caritabil vor primi drept recompensă o bursă de 1.000 de lei lunar, care va fi acordată timp de un an, pentru copilul pe care îl susțin. Dar și ceilalți vor primi un sprijin important, bineînțeles. Căci sponsorii competiției vor oferi familiilor acestora un ajutor alimentar, haine și rechizite pentru noul an școlar.
Prin intermediul proiectului, cele 11 echipe se întrec pentru a susține prevenirea abandonului școlar și pentru a oferi posibilitatea unor copii din satul Bârzești, județul Vaslui, care provin din medii defavorizate, de a-și continua studiile.
Ștefania, copilul care vrea să facă lumea un loc mai bun
Echipa Babanashii, formată din Irina Zamfir şi Răzvan Babană, luptă pentru Ștefania. De șase ani este crescută numai de tatăl său, care îi este aproape și care o susține în orice. Acesta se străduiește să-i ofere fiicei sale cât de mult posibil, însă situația lor financiară nu este una foarte bună.
În afară de venitul de 600 de lei, ajutor social, acesta mai lucrează și pe câmp, cu ziua, pentru a obține mai mulți bani. Ştefania mai are şi o soră de nouă ani, care însă, nu se află alături de ea. Căci, după divorțul din 2018, a rămas în grija mamei.
Casa în care trăiește alături de tatăl său nu dispune nici de apă, dar nici de curent electric. Însă, și cu toate aceste lipsuri, au construit o relație tată-fiică bazată pe iubire. Una dintre dorințele Ștefaniei este să fie supererou și să salveze oameni. Tocmai de aceea vrea să ajungă polițistă și să facă din lume un loc mai bun.
Visul lui Remus: să devină fotbalist profesionist
Cristian Chirnogeanu și Andrei Gîrjev, cei doi curajoși care concurează acum în Echipa 2 Lei, vor să câștige pentru Remus, un băiat ambițios și sârguincios de 16 ani. Lui Remus îi place învățătura. Este printre cei mai buni din clasă și primește deja o bursă de merit. De asemenea, este un tânăr căruia îi place sportul, mișcarea. Spune că vrea să devină fotbalist când va fi mare.
Este una dintre pasiunile sale, pentru care își dă foarte mult interesul. Astfel, în doar șase luni de când a început să practice acest sport, a ajuns titular la o echipă de fotbal din Vaslui. Este foarte bun în ceea ce face, iar antrenorul echipei le spune tuturor cu mândrie că nu a mai văzut atâta ambiție la un copil.
Dar pentru Remus și familia sa, destul de numeroasă, nu este deloc ușor. Aceștia duc o viață grea și încărcată. Tatăl lui Remus și-a pierdut vederea parțial, familia acestuia trăiește împreună cu bunicii, iar veniturile sunt reduse.
Iar noul an școlar se apropie. Odată cu el, vin și cheltuielile. Remus va avea nevoie acum de rechizite și haine, dar și de un echipament sportiv și banii de transport pentru a-și continua pasiunea. În acest sens, echipa 2 Lei, înscrisă acum la Nomadia Xtreme 2024, se va strădui să aibă un parcurs cât mai bun, pentru a-i obține lui Remus bursa de studiu de care are nevoie.
Romina își dorește să ajungă polițistă
Echipa Exploratoarelor, formată din Justiniana și Loredana, concurează acum, în Nomadia Xtreme, pentru tânăra Romina. Este o fată de 11 ani, pasionată și ea de aventură, precum Exploratoarele. Îi place să citească cărți de aventură cu final fericit.
În ciuda vârstei sale, Romina are deja un set de valori bine construit. Are spiritul dreptății în sânge și vrea ca, atunci când va fi mare, să devină polițistă. Însă, până acolo, nu se anunță deloc un parcurs ușor.
Romina provine dintr-o familie amărâtă, iar familia ei se chinuie să o țină în școală.
Fetița locuiește cu părinții săi și cu ceilalți frați într-o casă modestă din Bârzești, județul Vaslui, unde nici măcar fântână cu apă potabilă nu au. Iar echipa Exploratoarelor vrea acum să câștige pentru ca Romina să aibă acces la rechizitele necesare pentru anul școlar.
Ana-Maria vrea să poată studia pentru a ajunge doctor
Tatiana și Iorgos, cei care formează echipa Tharos, s-au înscris în această competiție pentru a-i asigura unui copil un viitor mai bun. Ana-Maria are numai 9 ani, dar visează să ajungă doctor când va fi mare. Iar părinții ei muncesc mult pentru a transforma acest lucru în realitate.
Veniturile lor sunt unele modeste, de 1.200 de lei lunar, nici pe departe suficiente pentru a putea susține nevoile familiei formată din patru membri: Ana-Maria, fratele său de 16 ani, mama bolnavă și tatăl, care muncește cu ziua. Casa în care locuiesc nu dispune de baie și bucătărie, dar nici de o fântână. Iar tatăl apelează des la vecini, de unde transportă zilnic câte 40 de litri pentru a putea întreține familia.
Anei-Maria îi place să deseneze, iar pentru anul școlar care urmează nu își dorește foarte multe lucruri. Vrea un nou set de acuarele, pentru a putea face ceea ce îi place, un ghiozdan nou, penar, haine și papuci.
Superputerea lui Mădălin: să acumuleze cât mai multe cunoștințe
Teodora Păun și Alexandra Alexandru formează echipa Fantasia și îl sprijină pe Mădălin, care provine dintr-o familie de șase membri. Tânărul mai are trei frați și toți locuiesc într-o casă din satul Bârzești, cu numai două camere în care se poate sta. Mama, Mădălin și surorile sale împart una, în timp ce celălalt frate și bunicul său care este diagnosticat cu handicap gradul I și diabet împart cea de-a doua cameră.
Venitul lunar al celor șase este de 3.000 de lei, 500 de lei pentru fiecare. Mama sa trebuie să folosească acești bani pentru a-i oferi lui Mădălin un nou ghiozdan, rechizite școlare, manuale și cărți. Iar pe lângă toate acestea, se mai adaugă și mâncarea, hainele, produsele de curățare și alte costuri de întreținere.
Sacrificiile pe care familia le-a făcut au dat roade, căci Mădălin a continuat să meargă la școală. Și chiar îi place foarte mult. Tânărul își dorește ca superputerea sa să fie capacitatea de a reține cât mai multe lucruri utile.
Visul Denisei: să se teleporteze
Echipa Cireșarii, formată din Lucia Neagoe și Eduard Maximov, se luptă pentru Denisa. Un copil în vârstă de 12 ani care dorește o superputere: teleportarea. Însă nu vrea să meargă în vreo destinație exotică, ci își dorește numai ca noul an școlar să fie mai ușor pentru ea și frații săi gemeni mai mici. Dar nu vrea ca materiile să fie mai ușoare, căci pentru cineva care a absolvit clasa a șasea cu media generală 9,76 studiul nu este o problemă.
Ea vrea ca anul școlar care urmează să fie mai ușor pentru familia sa. Ambii săi părinți, care lucrează într-o brutărie din Vaslui, au făcut sacrificii financiare considerabile pentru ca Ana-Maria și frații ei să primească rechizitele și hainele de care au nevoie. În plus, ea și-ar mai dori și ca familia sa să finalizeze construcția casei în care locuiesc, unde abia au putut dota cu cele necesare baia.
David, micul fotbalist premiat la competiții internaționale
David are numai 13 ani și pentru el, în competiția Nomadia Xtreme, participă echipa PreaFericiții, formată din Andrei Dunuță și Vasile Revnic. Mama sa crește singură doi copii, asta după ce soțul i-a murit în urmă cu cinci ani. Familia duce o viață grea din punct de vedere financiar. Mama lucrează în fiecare zi, uneori și noaptea, ca barman în Vaslui, unde primește salariul minim pe economie. În plus, familia mai beneficiază de o pensie de urmaș, și câteodată, de ajutorul bunicilor cu care și locuiesc.
Chiar dacă familia face față cu greu acestor provocări, David are realizări impresionante. Este pasionat și medaliat la fotbal chiar și în competiții din afara țării, din Grecia, Bulgaria și Republica Moldova. Obiectivul său este să intre la un liceu sportiv și să continue cariera în fotbal, poate chiar să ajungă jucător profesionist sau antrenor. Dar pe lângă talent, determinare și perseverență mai are nevoie și de sprijin financiar pentru a putea continua antrenamentele în timp ce continuă să meargă la școală.
Isabela: fetița care visează să ajungă învățătoare
Diana și Mihail, adică echipa Șah Mat din Nomadia Xtreme, încearcă să obțină o bursă pentru Isabela. Este vorba despre o fetiță veselă și bună la învățătură ce vrea să-și ducă această pasiune mai departe și să ajungă învățătoare. Dorește să le transmită și celorlalți iubirea pentru carte.
Isabela are opt ani și visuri mari. Visuri ce nu sunt înăbușite de situația de acasă. Fetița trăiește alături de familia ei, părinții și cei doi frați, într-o casă modestă cu două camere. Locuința acestora a fost construită cu multe sacrificii financiare, căci banii au reprezentat întotdeauna o problemă.
Isabela, chiar dacă este un copil, vrea să-și ajute familia care a crescut-o și i-a oferit o educație sănătoasă. Micuța știe că învățătura îi va oferi șansa la un viitor mai bun. Pentru a ajunge să-și îndeplinească dorința, are nevoie să continue școala cu bine. Iar echipa de la Fundația Kastel - Inaugurează Viitorul este hotărâtă să o ajute.
Daria și David: polițista și visul de a zbura în jurul planetei
Echipa Aerienele, formată din Patricia Vasilache și Georgiana Văsii, se luptă pentru frații gemeni Daria și David. El vrea să devină fotbalist, iar sora sa polițistă. Superputerea pe care și-o dorește cel mic este să alerge în jurul planetei. În acest fel poate să ajungă la tatăl său care muncește în străinătate, în Germania.
O dorință arzătoare a celor doi este să poată petrece mai mult timp cu tatăl lor. Frații, care acum sunt în clasa a doua, cunosc de mici absența părintelui. El a plecat de acasă pentru a-și putea sprijini financiar familia. Dar și pentru a putea să termine casa pe care au început-o în anul 2014. Mama a rămas alături de ei, iar tot timpul acesteia este dedicat creșterii copiilor.
Visul mamei pentru Maia: ”Să învețe carte”
Amazoanele, curajoasele Simona și Roxana, sunt pregătite să de orice efort pentru a o ajuta pe micuța Maia, în vârstă de 10 ani. Fetița și familia ei au o poveste tristă de viață. Era anul 2021 când tatăl Maiei și al celor patru frați ai săi a suferit un accident de muncă și a rămas paralizat.
Din acel moment, mama Maiei a trebuit să muncească pentru doi, să depună și mai mult efort pentru bunăstarea familiei. Își dedică mult timp îngrijirii soțului bolnav, are grijă mare de copiii lor, încearcă să le ofere o educație cât mai bună. „Să învețe carte, să ajungă mai departe decât mine și să facă fapte bune”, este îndemnul mamei, când vine vorba despre viitorul Maiei.
Vlad, copilul care uită de greutăți prin lectură
Pentru Vlad concurează acum în Nomadia Xtreme echipa Haosații. Teodora și Mihai vor să obțină victoria pentru a-l sprijini pe tânărul Vlad să continue școala și să-și urmeze, pe mai departe, pasiunea.
Vlad are vârsta de 9 ani și se poate spune că dorește să aibă o meserie atipică pentru un copil. Nu visează să ajungă avocat sau medic, ci șofer de tir. Spune că vrea să călătorească în toată lumea și să cunoască cât mai multe din ce-i poate oferi viața. Dar să-și ajute și familia în acest timp, să o sprijine financiar pentru ca părinții lui să o ducă mai bine.
Până atunci, Vlad își găsește refugiul de la cotidian în literatură. Îl ajută să facă față mai ușor realității, mai cu seamă atunci când aceasta devine prea dură. Căci necazurile sunt multe. Tatăl lui Vlad se confruntă cu probleme de sănătate destul de grave. Mama sa este casnică, trebuie să stea acasă să aibă grijă de familie. Chiar și așa, părinții lucrează ca zilieri, pentru a completa ajutorul social. Vor ca fiul lor să meargă în continuare la școală.
Asistăm pasivi la frângerea aripilor speranței?
Acestea sunt poveștile celor 12 copii din Bârzești pentru care 22 de oameni fac peste 1000 de kilometri în patru zile. Sunt micuți care încă au puterea să viseze, să aibă ambiții, să fie convinși că succesul depinde de ei. Dar viața ne-a învățat că această determinare se pierde, cu timpul, la mulți dintre copii, pe măsură ce cresc.
Cu siguranță și părinții lor au visat când erau mici. Și ei au vrut să devină doctori, polițiști, învățători sau fotbaliști. Niciun copil la 10 ani nu visează să devină personaj de ”Las Fierbinți”. Din păcate, o parte ajung așa la maturitate. În viața fiecăruia, a fost un moment când se putea interveni cu costuri minime sau oricum mult mai mici decât costul pe care îl suportă societatea cu fiecare om care eșuează.
Pentru cei 12 pe care i-am prezentat azi este acel moment în care își pot frânge aripile speranței sau își pot lua avânt. Depinde și de noi, nu doar de concurenții de la Nomadia Xtreme. Așa că fiecare dintre noi poate intra pe pagina Fundație Kastel pentru a dona pentru ei sau pentru a cere să intre în contact cu familiile micuților pentru un ajutor direct.
Acești copii sunt doar parte infimă din numărul celor care au nevoie de sprijinul nostru. Sunt probabil mii, dacă nu zeci de mii, în situația lor. Este de ajuns doar să faceți o pauză în excursiile voastre prin țară, să coborâți din mașină în câteva sate și îi veți descoperi. O să întâlniți niște priviri vesele, vii, inteligente, curioase, generoase. Ei bine, fără implicare și din partea societății, peste 20 de ani nu vor mai fi așa.