O întrebare de 3 stele Michelin. Ce popor a inventat restaurantele și cât de vechi sunt?

O întrebare de 3 stele Michelin. Ce popor a inventat restaurantele și cât de vechi sunt?

Chiar dacă n-au reușit afle cine a pus cârciuma-n drum, istoricii au reușit să afle multe amănunte interesante despre istoria restaurantelor. De pildă, că obiceiul de a luat masa în oraș e mult mai vechi decât ne-am fi gândit și că în Franța, primele localuri de acest fel au apărut la șase sute de ani după “inventarea” lor.

„Chelnerul și-a luat ordinele, apoi a stat la coadă în fața bucătăriei și, când a venit rândul său, și-a cântat ordinele celor din de acolo”. Comanda a fost dată în câteva momente, iar chelnerul – care ținea în mâna stângă  trei feluri de mâncare și pe brațul drept stivuite, de la mână la umăr, nu mai puțin de douăzeci de feluri de mâncare, una peste alta – s-a întors la masă și a împărțit mâncărurile în ordinea în care fuseseră comandate. Nu era  permisă nici cea mai mică eroare. ”

În Japonia, restaurantele  au apărut pe la 1500 ca urmae ale ceainăriilor tradiționale. Bucătarul japonez Sen no Rikyu din secolul al XVI-lea a creat tradiția de mese kaiseki cu mai multe feluri de mâncare.

Meniurile erau pregătite cu grijă, astfel încât să spună povestea unui anumit loc sau a unui anotimp. Nepoții lui Rikyu au respectat tradiția oferindu-le oaspeților preparate care aveau deja un  renume, dar și tacâmuri care se potriveau cu estetica mâncărurilor servite.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ciuda legăturilor comerciale dintre Orient și Occident,  nu există dovezi că restaurantele din China sau Japonia au influențat dezvoltarea localurilor din Europa.

În perioada în care bucătarii japonezi își răsfățau oaspeții cu festinuri complicate și pline de semnficații, o tradiție separată lua naștere în Vest. A rămas cunoscută peste secole cu denumirea ei în franceză - table d’hôte, mâncare cu preț fix, servită la o masă comună.

Acest mod de a lua masa în public, înconjurat de prieteni și străini, nu prea semăna cu un adevărat restaurant.

În primul rând, se servea o singură masă, exact la 13:00, în fiecare zi. Nu exista niciun meniu, pentru că nu era posibilă  nicio alegere. Bucătarii de la han sau hotel decideau ce pregătesc, iar oaspeții n-aveau niciun cuvânt de spus.