Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > O întâlnire secretă aruncă în aer Orientul Mijlociu! E de necrezut ce alianță se naște!
O întâlnire secretă aruncă în aer Orientul Mijlociu! E de necrezut ce alianță se naște!

O întâlnire secretă aruncă în aer Orientul Mijlociu! E de necrezut ce alianță se naște!

Orientul Mijlociu trece printr-un adevărat cataclism din punct de vedere geopolitic. Decizia lui Donald Trump de a retrage armata americană din această regiune atât de frământată a dat posibilitatea rușilor, turcilor și iranienilor să-și extindă serios influența, mai ales pe plan militar. În aceste condiții, cei mai de nădejde aliați ai SUA din zonă par să încerce o apropiere care până mai ieri părea de-a dreptul imposibilă.

După cum susține Agenția Telegrafică Evreiască, faptul că autoritățile saudite au dat undă verde sosirii delegației este un semn al unei schimbări profunde.

Chiar dacă relațiile dintre Riad și Tel Aviv sunt în continuare înghețate, saudiții par dispuși de mai multă vreme să facă pași spre o normalizare a situației, dată fiind creștererea amenințărilor din zonă și, mai ales, programul nuclear al Teheranului. Astfel, saudiții au îndepărtat treptat în ultimii trei ani pasajele antisemite din programele școlare și se concentrează să educe și opinia publică în acest sens prin intermediul mass-media, intelectualilor și liderilor de opinie.

Mai mult, siliți de noile realități geostrategice, saudiții par să fi renunțat să sprijine islamismul radical și acum încearcă să se pună la adăpost de încercările Iranului și Turciei de a destabiliza regiunea, chiar dacă pentru asta trebuie să abandoneze cauza palestiniană și să intre într-un parteneriat secret cu vechii inamici.

 

PAGINA ANTERIOARA

Publicat in categoriile: EVZ Special, Invitatii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: