O Globo: Frica îl alege pe Donald Trump?

O Globo: Frica îl alege pe Donald Trump?

„Dacă vor continua demonstrațiile împotriva rasismului, Trump va fi reales", afirmă unii analiști, fără a oferi date care să indice că acest lucru se poate întâmpla. Ei doar argumentează că populației albe din suburbii, mai ales femeilor, le-ar fi „frică" și l-ar vota pe președinte.

Acest argument nu se susţine. Nu există nici un sondaj care să indice că acest electorat l-ar vota pe Trump în aceste condiții. Dimpotrivă, popularitatea președintelui a fost afectată negativ în cursul protestelor împotriva violenței poliției, după moartea lui George Floyd, la sfârșitul lunii mai. Mulți l-au văzut pe liderul american cum incită spiritele, iar nu ca o soluție.

Un alt argument ar fi că Trump este candidatul legii și ordinii, la fel ca Richard Nixon în 1968. Nu are sens. Instabilitatea din acel an s-a produs într-o administraţie democrată. Nixon era din opoziția republicană. Trump este în funcție. Problemele apar în administraţia sa, acolo unde există dezordine.

Se spune că acest electorat format din femei albe din clasa mijlocie din suburbii ar fi atras de discursul lui Trump și că i-ar fi "frică". Frică de ce? De protestatari? Ele sunt rasiste și, prin urmare, s-au poziționat astfel? Cine a spus că multe dintre ele nu s-ar solidariza cu protestatarii și împotriva discursului care seamănă divizare al președintelui? În afară de aceasta, nu se ţine seama de faptul că mulți alegători se tem de încă patru ani cu Trump și nu de proteste.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există cei care vorbesc despre o presupusă creștere a violenței în orașe. S-a înregistrat, într-adevăr, o creștere a omorurilor în această vară. Dar celelalte infracţiuni au scăzut. Multe dintre aceste omoruri au fost pasionale. Iar numărul asasinatelor de la New York, de exemplu, a atins nivelul anului 2013. Mai rău decât în ​​anii următori, dar mult mai bine decât în ​​timpul mandatelor trumpistului Rudy Giuliani, după cum amintește laureatul Premiului Nobel pentru Economie, Paul Krugman.

Alegerile se vor decide ca întotdeauna în statele-pendul, aşa cum sunt cunoscute statele fără predominanță democratică sau republicană. Joe Biden conduce în sondaje în aceste locuri, dar cu o marjă redusă. Este practic imposibil să pecetluieşti victoria unuia sau altuia în Pennsylvania sau în Arizona. Vom cunoaște rezultatul abia în ziua respectivă sau chiar în următoarele săptămâni.

Amintiți-vă că Mitt Romney a avut mai multe voturi în procente decât Trump. Existau 47% ale candidatului republican de atunci împotriva a 46% ale președintelui. Diferența era de cealaltă parte. Hillary a avut aproximativ 48%, în timp ce Obama a obținut 51%. Marja de victorie a lui Obama la votul național a fost de 4 puncte procentuale. Cea a lui Hillary, 2 puncte procentuale. Acest lucru s-a reflectat în rezultatul din state precum Michigan și Wisconsin, unde ea a pierdut cu mai puțin de 1%. Prin urmare, strategia lui Trump va fi repetarea anului 2016. Cu toate acestea, nu este clar ce legătură ar avea asta cu demonstrațiile împotriva rasismului.

Ignorați, aşadar, dacă cineva spune că "Trump va câștiga alegerile" sau că "Biden va câștiga alegerile", este imposibil de știut. Dacă alegerile ar fi astăzi, Biden ar fi favorit. În noiembrie, nu știm. Articol de Guga Chacra, editorialist. (Rador)