O fetiţă de doi ani, cea mai tânără victimă a cancerului de sân

O fetiţă de doi ani, cea mai tânără victimă a cancerului de sân

Aleisha Hunter, din Toronto, Canada, a devenit în 2009, la vârsta de numai doi ani, cea mai tânără pacientă diagnosticată cu cancer de sân. Astăzi, presa britanică scrie că micuţa Aleisha a învins boala.

În decembrie 2008, în timp ce îi făcea baie, mama fetiţei a observat un mic nodul, relatează publicaţia electronică dailymail.co.uk. "Era ca un nodul de mărimea unui bob de mazăre. Am crezut că este vorba despre un chist inofensiv", îşi aminteşte Melanie, mama fetiţei.

A mers cu Aleisha la spital, însă medicii au trimis-o pe micuţa acasă, cu diagnosticul de inflamaţie limfatică, o inflamaţie bacterială a nodulilor limfatici, scria în septembrie 2010 şi publicaţia "The Globe and Mail".

În numai câteva săptămâni, însă, nodulul a crescut, iar fetiţa nu mai putea să doarmă din cauza durerilor. Astfel, în ianuarie 2009, Aleisha Hunter a ajuns din nou la spital. Nodulul avea deja un diametru de doi centimetri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fetiţa a fost supusă mai multor teste, printre care şi o biopsie. "Nu mi-a venit să cred în momentul în care am aflat diagnosticul! Am fost şocată! Nu ştiam că un copil atât de mic poate avea cancer de sân", a spus Melanie Hunter, mama fetiţei.

La fel de şocat a fost şi chirurgul Nancy Down. "Mă ocup de pancienţii cu cancer de sân de mai bine de 25 de ani. Şi nu am întâlnit în cariera mea un pacient atât de tânăr. Aleisha Hunter este, fără îndoială, cea mai tânără pacientă diagnosticată cu cancer de sân. În literatura de specialitate sunt extrem de puţine cazuri", a mai precizat chirurgul Nancy Down.

A suferit o operaţie de mastectomie

În vara anului 2009, după o serie lungă de teste, Aleisha Hunter a fost supusă unei operaţii de mastectomie. În urma operaţiei care a durat două ore, medicii i-au extirpat areola, ţesutul din jur şi 16 noduli din zona axială, pentru a vedea dacă boala s-a extins, iar rezultatul analizelor a fost în favoare micuţei. Astfel, după numai trei zile, Aleisha Hunter a fost externată. Ea nu a avut nevoie de chimioterapie sau de radioterapie.

Doctorii sunt optimişti şi sunt de părere că boala nu va reveni, însă Aleisha merge periodic la spital, pentru control. "A fost foarte curajoasă în toată această perioadă", a mai precizat mama fetiţei.

Aleisha Hunter are acum patru ani şi înţelege boala pe care a avut-o. "Ştiu că am avut cancer şi doctorii l-au vindecat. Mai ştiu că o parte dintre cei care au cancer merg în Rai, dar eu sunt bine", vorbeşte micuţa Aleisha Hunter despre experienţa ei.

Aleisha Hunter, astăzi, la vârsta de patru ani

"Şi tu ai o cicatrice ca mine?"

În fiecare an, în septembrie, în Toront se organizează un marş al celor care au supravieţuit cancerului. La ediţia de anul trecut, o jurnalistă de la "The Globe and Mail" a fost surprinsă de povestea micuţei Aleisha Hunter şi de o întrebare pe care fetiţa i-a adresat-o. "Şi tu ai o cicatrice ca mine?"

La numai trei luni de la operaţia de mastectomie, Aleisha Hunter a fost adusă de mama ei la maratonul de 60 de kilometri din Toronto. Fetiţa a fost unul dintre voluntarii care a fost alături de cei 4.600 de maratonişti. Scopul evenimentului anual este de a strânge fonduri pentru departamentul de cercetare din cadrul spitalului Prinţesa Margareta din Toronto.

Mama fetiţei a precizat că participarea sa la acest eveniment o va ajuta pe fiica ei să înţeleagă mai bine experienţa prin care a trecut. "Sper ca participarea ei la aceste marşuri şi evenimente o va ajuta să aibă răspunsuri la întrebarea de ce? şi ce s-a întâmplat? cu ea. Nu vreau să ajungă să spună oh, este ceva diferit la mine! Şi chiar cred că aceste evenimente la care întâlneşte persoane care au supravieţuit cancerului o pot ajuta", a mai spus Melanie Hunter.

Aleisha Hunter alături de mama ei

Cazurile cu fetiţe diagnosticate cu cancer de sân nu sunt în creştere

Medicii spun că această boală este extrem de rară la pacienţi cu vârstă mică. Riscul creşte odată cu pubertatea. În mod normal, cancerul de sân afectează femeile de peste 30 de ani.

Cu numai câteva luni înainte ca Aleisha Hunter să fie diagnosticată, o altă fetiţă, în vârstă de 10 ani, a fost diagnosticată cu cancer de sân. Este vorba despre o pacientă care locuieşte tot peste Ocean, Hannah Powell-Auslam, din California, diagnosticată în 2008.

În anul 2000, o echipă de medici din Coreea de Sud a publicat o lucrare de specialitate pe cancerul de sân juvenil, în care pacienta era o micută în vârstă de trei ani şi o lună. Aceasta a fost operată cu succes, iar medicii au scris la acea vreme în Jurnalul Societăţii Sud-Coreene de Cancer că este "cel mai tânăr caz înregistrat vreodată în literatura de specialitate scrisă în limba engleză".

Medicii de specialitate au precizat, conform publicaţiei "The Globe and Mail", că vârstă micuţei Aleisha Hunter reprezintă o îngrijorare în lumea medicală, însă acest caz nu trebuie văzut ca un nou trend al bolii. Chirurgul Nancy Down a declarat în acest sens că, "în mod cert, după cunoştinţele mele, numărul acestor cazuri nu este în creştere. Nu cred că părinţii ar trebui să se impacienteze", a mai spus medicul, citat de publicaţia "The Globe and Mail".