O femeie care a primit un transplant de celule stem pentru a se vindeca de HIV a renunțat la alte tratamente

O femeie care a primit un transplant de celule stem pentru a se vindeca de HIV a renunțat la alte tratamente Sursa: Dreamstime.com

O femeie a primit un transplant de celule stem pentru a se vindeca de HIV. „Numim asta o vindecare pentru o perioadă de timp”, a spus dr. Yvonne Bryson, director al Consorțiului SIDA Los Angeles-Brazilia de la Universitatea din California, Los Angeles.

Puțini oameni s-au vindecat de HIV de-a lungul timpului. Deși prognosticul pacientului este foarte bun, „ suntem reticenți în a spune că pacientul s-a vindecat complet”. Bryson și colegii săi au ajutat pacientul să renunțe la terapia antiretrovială – tratamentul standard pentru HIV – timp de aproximativ 18 luni. 

Tratament pentru HIV 

Pacienta a primit transplantul de celule stem în august 2017, iar timp de trei ani nu a mai luat un al tratament. În acest moment, se simte foarte bine cu viața ei, a spus dr. Jingmei Hsu, director al Laboratorului de terapie celulară la NYU Langone Health. Cazurile anterioare ale pacienților care se tratau de HIV au primit transplanturi de celule stem prelevate din măduva osoasă ca tratament pentru ambele tipuri de cancer și HIV.  

Toate aceste transplanturi au folosit celule stem de la donatorii care au avut mutații genetice rare, precum CCR5 delta 32. Această mutație modifică modul în care HIV ajunge la celulele albe din sânge. După transplant, celulele stem preiau sistemul imunitar al pacientului, înlocuind celulele vechi cu altele noi, rezistente la HIV. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca și cazurile anterioare, pacienta avea atât cancer, cât și HIV și a făcut chimioterapie înainte de transplant. Cu toate acestea, ea a primit celule stem prelevate din sângele din cordonul ombilical care conținea genele de rezistență la HIV. Sângele din cordonul ombilical a fost donat de părinții unui copil și ulterior a fost testat pentru mutația CCR5 delta 32.

Un tratament viitor 

Pentru a suplimenta acele celule stem din cordonul ombilical, deoarece erau relativ puține la număr, pacienta a primit și celule stem care fuseseră donate de o rudă, ceea ce a ajutat la reducerea decalajului pe măsură ce celulele ei rezistente la HIV au început să se modifice.

Deoarece sângele din cordonul ombilical este mai ușor de accesat, astfel de proceduri ar putea deveni mai frecvente în viitor. Cu toate acestea, transplanturile de celule stem nu ar fi potrivite pentru pacienții care sunt testați pozitiv pentru HIV, dar care nu se confruntă cu boli precum cancerul, a spus Bryson, potrivit Live Science.