O femeie din Vâlcea a decedat după ce un bondar a înțepat-o duminică. Victima a intrat în șoc anafilactic, iar medicii nu au putut să-i mai salveze viața. Experții explică cum putem să prevenim astfel de situații.
Femeia, în vârstă de 50 de ani, se afla la masă, împreună cu familia ei, în holul locuinței unde domicilia, moment în care un bondar a înțepat-o. După incident, femeia a acuzat o stare de rău, iar câteva minute mai târziu intra în șoc anafilactic.
Membrii familiei au apelat serviciul de urgență 112, iar la fața locului au sosit un echipaj al ISU Vâlcea, alături de un echipaj al Ambulanța Horezu și unul de la SMURD. Medicii au efectuat manevrele de resuscitare, însă corpul victimei nu a răspuns pozitiv acestora.
Ce trebuie să facem în situația în care ne confruntăm cu așa ceva
Director medical al Institutului Matei Balș din București, medicul Adrian Marinescu, informează că astfel de situația necesită intervenții de urgență.
„Este foarte greu să previi astfel de reacții de șoc anafilactic, care sunt foarte rare. Nu înseamnă că ne așteptăm ca acest șoc să apară frecvent, probabil e un caz la câteva mii.
Dacă trec câteva minute de la înțepătura unei insecte care duce la aceasta reacție alergică – sau dacă o persoană știe că are diverse forme de alergie la alimente, la insecte – și nu se intervine imediat, consecințele sunt greu de înlăturat”, declară medicul Adrian Marinescu.
Cortizonul injectabil, o soluție pentru persoanele alergice
Medicamentele antialergice nu sunt, de multe, ori, suficiente pentru a proteja un pacient de un posibil șoc anafilactic, astfel că medicul Adrian Marinescu recomandă injectarea de cortizon, dar și intervenția rapidă a medicilor specialiști.
„Unele persoane știu că au astfel de probleme și au la îndemână cortizon injectabil, dar trebuie să știe să își facă injecția. Probleme pot apărea dacă persoanele cu alergii sunt în zone cu acces dificil.
E foarte greu de rezolvat ca la carte un șoc anafilactic, luând doar medicamente antialergice. Intervenția rapidă la 112 poate rezolva astfel de cazuri. Cei care au predispoziție la dezvoltarea diverselor alergii trebuie să fie atenti și să se ferească de factorii care le pot provoca", transmite medicul Adrian Marinescu, pentru Digi 24.