Evenimentul Zilei > International > O eventuală întâlnire între Putin și Biden ar putea avea loc în iunie
O eventuală întâlnire între Putin și Biden ar putea avea loc în iunie

O eventuală întâlnire între Putin și Biden ar putea avea loc în iunie

Un semnal puternic din care reiese că Kremlinul se gândește la niște discuții care ar putea detensiona relațiile dintre Moscova și Washington

Potrivit declarațiilor de duminică ale unui înalt oficial de la Kremlin, o întrevedere între președintele Vladimir Putin și omologul său american, Joe Biden, ar putea avea loc cel mai devreme în luna iunie, existând speranța ca o întrevedere față în față a celor doi să mai reducă din crescândele tensiuni dintre Moscova și Washington.

În decursul acestei luni, Biden i-a propus lui Putin o întâlnire care ar fi urmat să aibă loc într-o țară terță, din dorința de a ’normaliza’ relațiile Moscovei cu Occidentul, tensionate în urma noilor sancțiuni pe care SUA le-au impus Kremlinului din cauza comasării de forțe pe care Rusia le-a mobilizat la frontiera cu Ucraina și din cauza îngrijorării provocate de starea sănătății militantului rus al opoziției, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare.

La televiziunea rusă de stat, Iuri Ușakov, consilierul lui Putin pentru politică externă, a declarat: “Discutăm despre luna iunie, există chiar niște date anume. Mă rog, n-am să vorbesc încă despre ele, dar e vorba de luna iunie”.

Deși Ușakov a spus că întrevederea “depinde de mulți factori”, afirmațiile sale sunt cel mai puternic indiciu din care reiese că Kremlinul se ocupă activ de aranjarea întâlnirii. Alți importanți oficiali ruși au spus că propunerea lui Biden cu privire la o întâlnire într-o țară europeană a fost primită “pozitiv”.

Biden intenționează să ajungă în Europa cu ocazia primei sale vizite în străinătate, pentru a participa la summitul G7, programat în Regatul Unit în perioada 11-13 iunie, și la summitul NATO din Belgia, programat pe 14 iunie. Duminică, cei de la Casa Albă nu au răspuns cererii de a comenta evenimentul.

Declarațiile lui Ușakov survin după o săptămână în care Rusia a părut să devină mai puțin virulentă în privința problemelor care i-au adus ciocniri cu Occidentul.

Săptămâna trecută, Moscova a anunțat că miile de militari mobilizați în apropierea frontierei cu Ucraina se vor întoarce în cazărmi și că medicilor li se va permite să-l viziteze pe Navalnîi la închisoare după ce el a pus capăt unei greve a foamei care durase 24 de zile. Putin a acceptat totodată să participe și la un summit al lui Biden pe tema schimbării climei, programat joi.

Invitația lui Biden a survenit cu doar două zile înainte ca el să anunțe noua serie de sancțiuni împotriva Moscovei, dorind ca prin asta să-l sancționeze pe Putin pentru acțiunile sale anterioare, cum ar fi presupusul amestec în alegeri și atacurile informatice, promițându-i în schimb o mai bună cooperare pe viitor.

Evenimentul survine totodată la o lună după ce Biden i-a spus unui reporter că e de acord cu cei care cred că Putin e un ‘criminal’ – declarație care a stârnit indignarea Kremlinului și care a făcut ca Rusia să își cheme ambasadorul de la Washington.

Ambasadorul încă nu s-a întors, iar ambasadorul SUA la Moscova a revenit și el în țară, săptămâna trecută, pentru consultări, asta însemnând că ambasadele ambelor țări nu mai dispun de principalii lor reprezentanți tocmai în momentul când se poartă discuții pe tema unei  eventuale întrevederi la nivel înalt.

Înaintea declarațiilor lui Ușakov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a afirmat în cursul acestei luni că Kremlinului “îi trebuie un oarecare timp ca să analizeze propunerea (lui Biden)“.

Traducere: Rador