O descoperire inedită. Balenele cu cocoașă folosesc instrumente complexe pentru a-și prinde prada
- Livia Bardas
- 23 august 2024, 13:16
De ani de zile, cercetătorii știau că balenele cu cocoașă folosesc o tehnică ingenioasă de vânătoare numită „plasa de bule.” Aceste animale suflă bule de aer pentru a prinde prada, creând practic propria versiune a unei plase.
Acum, un studiu recent de la Institutul de Biologie Marină din Hawai și Fundația Whale din Alaska a descoperit că balenele cu cocoașă nu doar că folosesc plasa de bule pentru a prinde prada, ci și că modifică activ aceste plase în funcție de condițiile de vânătoare.
Abilitățile balenelor cu cocoașă
Cercetătorii spun că această abilitate demonstrează utilizarea și manipularea „instrumentelor”. Astfel, balenele cu cocoașă câștigă un loc pe lista exclusivistă a creaturilor care folosesc instrumente.
Începând cu 14 iulie 2019, cercetătorii de la Institutul de Biologie Marină din Hawai și Fundația Whale din Alaska (AWF) au călătorit în Frederick Sound și în sudul Stephens Passage în Alaska de Sud-Est pentru a studia comportamentele de vânătoare ale balenelor cu cocoașă.
Cercetătorii știau deja că balenele cu cocoașă utilizau „plase de bule”. Însă, au fost surprinși să descopere că balenele manipulează cu pricepere plasele în timpul vânătorii.
„Multe animale folosesc instrumente pentru a le ajuta să găsească hrană, dar foarte puține le creează sau modifică ele însele,” a declarat Lars Bejder, co-autor al studiului și director al Programului de Cercetare a Mamiferelor Marine (MMRP) de la UH Institutul de Biologie Marină din Hawai, într-un comunicat de presă.
Cercetătorii au început studiul prin etichetarea balenelor. Apoi, au folosit drone pentru a le urmări și documenta.
„Am desfășurat etichete cu ventuze non-invazive pe balene și am zburat cu dronele deasupra balenelor solitare care foloseau plasa de bule în Alaska, colectând date despre mișcările lor subacvatice,” a declarat William Gough, co-autor și cercetător MMRP, într-un comunicat de presă. „Instrumentele au o capacitate incredibilă, dar perfecționarea lor necesită practică. Balenele sunt un grup dificil de studiat, necesitând abilități și precizie pentru a le eticheta cu succes.”
Filmul a arătat o viziune remarcabilă.
„Am descoperit că balenele solitare din sud-estul Alaskai creează plase de bule complexe pentru a prindere” a spus Bejder. „Aceste balene suflă cu pricepere bule care formează plase cu inele interne. Astfel, controlează activ detalii precum numărul de inele, dimensiunea și adâncimea plasei, și distanța dintre bule. Această metodă le permite să captureze de până la șapte ori mai multă.”
Cum reușesc balenele cu cocoașă să supraviețuiască
Studiul prezintă un caz convingător pentru utilizarea instrumentelor de către balenele cu cocoașă în sălbăticie.
De-a lungul decadelor, cercetătorii s-au întrebat cum balenele reușesc să obțină suficiente calorii pentru a-și alimenta migrațiile peste Oceanul Pacific. Acum, abilitățile lor oferă o perspectivă asupra modului în care balenele reușesc să supraviețuiască în medii cu hrană limitată.
„Acest set de date este bogat și ne va permite să învățăm și mai multe despre fizica și energetica plasei solitare de bule,” a spus Bejder. „De asemenea, există date care vin de la balenele cu cocoașă care efectuează alte comportamente de hrănire, cum ar fi plasarea cooperativă de bule, hrănirea de la suprafață și hrănirea prin scufundări adânci, permițând o explorare suplimentară a peisajului energetic și a formei de viață a acestei populații.”
Cu aproximativ un sfert din cele 92 de specii de cetacee, un grup de animale care include balene și delfini, aflate în pericol de extincție din cauza degradării habitatului, poluării și schimbărilor climatice, este mai important ca niciodată să descoperim cum aceste creaturi reușesc să prospere. Cu aceste descoperiri recente, cercetătorii pot elabora planuri de conservare pentru a sprijini comportamentele lor de căutare a hranei.
„Ceea ce găsesc emoționant este că balenele cu cocoașă au creat instrumente complexe care le permit să exploateze agregările de pradă care altfel le-ar fi inaccesibile,” a declarat Andy Szabo, director executiv al AWF, într-un comunicat de presă. „Este această flexibilitate comportamentală și ingeniozitate care sper să le ajute pe aceste balene pe măsură ce oceanele noastre continuă să se schimbe,” scrie All That’s Interesting.