O cometă care nu a mai fost văzută de pe Pământ de pe vremea când oamenii de Neanderthal trăiau și se mișcau a reapărut pe cer. Astronomii afirmă că ar putea fi vizibilă cu ochiul liber.
Cometa C/2023 A3 a fost descoperită de astronomi la începutul anului trecut. Și se crede că orbitează în jurul Soarelui la fiecare 80 000 de ani pe o traiectorie foarte lungă.
Dr. Gregory Brown, ofițer senior de astronomie publică la Royal Observatory Greenwich, a declarat că se crede că cometa provine din norul Oort, care se află dincolo de orbita lui Neptun.
„Aceasta este regiunea vastă, aproximativ sferică din jurul Soarelui, care are rămășițe înghețate ale formării sistemului solar”, a spus el.
Cometa se află în zona noastră
Dar acum cometa se află în zona noastră. După ce s-a apropiat cel mai mult de Soare la sfârșitul lunii trecute, se așteaptă să facă același lucru cu Pământul în jurul datei de 13 octombrie.
„Chestia cu cometele este că, cu cât sunt mai aproape de noi, de Pământ, cu atât sunt mai strălucitoare. Dar și cu cât sunt mai aproape de soare, cu atât sunt mai strălucitoare. Așadar, cea mai mare apropiere nu va fi neapărat cel mai strălucitor moment”, a spus Brown. El a menționat că ar putea avea loc în jurul datei de 9 octombrie.
În acel moment, totuși, cometa se va afla aproape direct între Pământ și soare. Ca urmare, a spus Brown, cel mai bun moment pentru a o căuta va fi cu câteva zile înainte și după.
„Cometele vizibile cu ochiul liber sunt destul de rare. Iar aceasta are potențialul de a fi printre cele mai strălucitoare pe care le-am văzut în ultimele decenii. Așa că merită cu siguranță să încercăm”, a spus el.
Un lucru greu de știut
Brown a spus că este dificil să se știe cât de strălucitoare va deveni cometa pe măsură ce se apropie.
„După cum arată, este deja vizibilă cu ochiul liber în condiții bune. Și există șansa ca ea să devină considerabil mai strălucitoare”, a spus el. „Dar cât de luminos? Sincer, nu știm”.
În prezent, a adăugat el, observatorii ar trebui să privească spre est dimineața devreme, înainte de răsăritul soarelui, spre constelația Sextans.
„Va trece de cealaltă parte a soarelui în cursul următoarelor zile”, a mai spus el. Ca urmare, începând cu 13 octombrie, Brown a declarat că cea mai bună șansă de a vedea cometa este seara târziu, după apusul soarelui, privind spre vest, spre constelația Boötes.
Brown a spus că cometa va apărea probabil ca o pată pe cer pentru un ochi neavizat. Deși coada sa ar trebui să fie vizibilă cu o pereche de binocluri sau un telescop mic, informează theguardian.com