Cetatea de tip Vauban din Alba Iulia a ajuns cu adevărat una de poveste.
Acest lucru s-a văzut cu prisosinţă, sâmbătă, cu ocazia primei ediţii a Zilelor Cetaţii, când miile de albaiulieni şi turişti prezenţi la manifestări au fost atât de entuziasmaţi de ceea ce au văzut, încât au aplaudat în repetate rânduri prestaţia celor 50 de "militari", îmbrăcaţi în uniforme habsburgice, care de acum încolo vor da viaţă zilnic zidurilor lăsate moştenire oraşului Alba Iulia. Într-o zi superbă de primăvară, peste două mii de albaiulieni au luat cu asalt Cetatea spectacolul. Oaspeţi de seamă au fost Elena Udrea - ministrul Turismului, Anca Boagiu - vicepreşedintele Senatului, mai mulţi directori din ministerele Turismului şi Culturii, dar şi reprezentaţi ai aproximativ o sută de tour-operatori, veniţi să vadă la faţa locului ce vor promova în ofertele turistice pe care vor încerca să le vândă de acum încolo. Armată cu ceremonial zilnic
Armata habsburgică ce va servi de acum încolo Cetatea Alba Carolina, este formată din peste 50 de soldaţi, toţi îmbrăcaţi în uniforme specifice primei jumătăţi a secolului al XVIII-lea. Armata este formată din trei corpuri: cavalerile, infanteie şi artilerile, fiecare din aceste corpuri având propria uniformă specifică. În fiecare zi, la orle prânzului, turiştii şi localnicii vor putea asista la ceremonia schimbării gărzii. Până în prezent, un astfel de ceremonial avea loc doar sâmbăta. De acum încolo, soldaţii îmbrăcaţi în haine de epocă vor putea fi văzuţi zilnic în Cetate. Cei mai impresionanţi sunt militarii din corpul de cavalerie. Ei au la dispoziţie 7 cai, din care şase sunt frizieni, negri "ca pana corbului", foarte frumoşi, aduşi din Olanda. La dispoziţia turiştilor sunt puse şi şarete, tot într-un stil foarte vechi, trase de alţi cai "localnici", dar frumoşi şi bine îngrijiţi. E drept că unii dintre ei mai trebuie să se obişnuiască cu mulţimea, dar birjarii au reuşit să-i ţină în frâu în ciuda mulţimii care uneori le stătea în cale.
Inaugurări
Cu ocazia Zilelor Cetăţii, inaugurările s-au ţinut lanţ la Alba Iulia. Totul a început la ora 10, cu inaugurarea noului pod mobil de la Poarta a III-a a Cetăţii, a cărei restaurare a fost finalizată la sfârşittul anului trecut, după circa un deceniu de muncă. Podul a fost refăcut după proiectele iniţiale, aflate într-o arhivă din Viena.
Apoi, întreg alaiul a trecut pe sub Poarta a III-a, a traversat cetatea şi s-a oprit la Poarta a IV-a, pe sub care mulţi albaiulieni au trecut pentru prima dată, deşi au trăit toată viaţa în Alba Iulia.
Aici, Elena Udrea a inaugurat un punct de informare turistică, după care a traversat şanţurile Cetaţii într-o şaretă trasă de cai. Apoi, a ajuns la Traseul celor Trei Fortificaţii, unde au fost inaugurate noile amenajări, care fac ca această zonă de agrement - unde era cantonată Garda Traseului celor Trei Fortificaţii - să fie extinsă de cel puţin trei ori. Practic, în materie de trasee au fost inaugurate Traseul Porţilor, Traseul Sudic şi noile amenajări de la Traseul Celor Trei Fortificaţii, toate acestea putând să ofere turiştilor ore întregi de plimbare prin Cetatea Alba Carolina.
Nu a lipsit nici deja obişnuitul cerenomial în care militarii dau onorul oaspeţilor şi trag trei salve de tun în cinstea lor şi a Cetăţii, după care vizitatorii au fost invitaţi să vadă felul în care au fost amenajate spaţiile interioare ale fostei clădiri a Manutanţei. Elena Udrea a fost cel mai greu de "desprins" pentru a putea vizita aceste spaţii, deoarece a fost reţinută minute bune de localnici care au vrut să se fotografieze cu ea.
Început de sezon turistic
Zilele Cetăţii vor reprezenta de acum încolo momentul de deschidere al sezonului turistic din Alba Iulia, după cum a precizat conducerea Primăriei. Scopul declarat al întregului eveniment este acela de a introduce Cetatea Alba Carolina într-un circuit turistic naţional şi internaţional. Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a precizat că ceea ce s-a întâmplat în acest an de Zilele Cetăţii va constitui baza pentru un important tîrg turistic pe care autorităţile locale doresc să îl organizeze începînd de anul viitor.
FONDURI
Bani pentru Castrul Roman
Într-o conferinţă de presă susţinută înainte de a pleca din Alba Iulia, Elena Udrea a avut numai cuvinte de laudă faţă de ceea ce a văzut la Alba Iulia, recunoscând că i-a întrecut aşteptările, deşi ea are ocazia să vadă foarte multe în calitate de ministru. Ea a spus că acest gen de turism este ceea ce va trebui să promoveze România pe plan internaţional şi a promis toată susţinerea din partea ministerului pe care îl conduce.
Mai mult, fără a ezita, ea a promis că ca aloca fondurile necesare pentru punerea în valoare a Porţii Castrului Roman, aflată în incinta Traseului Celor Trei Fortificaţii. În total este vorba despre 1,9 milioane lei, bani care vor fi alocaţi integral de Ministerul Turismului, eşalonaţi pe doi, maxim trei ani, în funcţie de evoluţia lucrărilor.