O instanță federală de apel a respins cererea lui Donald Trump de suspendare a procedurilor post-condamnare în cazul său penal legat de spălare a banilor, lăsând ca hotărârea esențială cu privire la sentință să-și urmeze cursul după alegerile din noiembrie.
Sentința pentru Trump ar putea veni după alegeri
Un complet de trei judecători al celui de al doilea circuit al Curții de Apel din Manhattan a amânat citarea pentru sentință în cazul lui Trump, de la 18 septembrie la 26 noiembrie.
Amânarea sentinței, pe care Trump a solicitat-o, a eliminat urgența necesară pentru ca instanța de apel să ia în considerare suspendarea procedurilor.
Jurnaliștii AP au trimis mesaje prin care solicitau comentarii către avocații lui Trump și către biroul procurorului din Manhattan, care a instrumentat cazul.
Avocații fostului președinte vor mutarea cazului într-o instanță federală
Trump a făcut apel la Curtea de Apel a celui de-al 2-lea Circuit după ce un judecător federal, săptămâna trecută, a respins cererea candidatului Republican de a prelua controlul asupra cazului de la Curtea Districtuală din Manhattan, unde a fost judecat.
Avocații lui Trump au declarat că doresc ca acest caz să fie mutat într-o instanță federală pentru a putea solicita apoi anularea verdictului și a cazului pe motive de imunitate.
Judecătorul de la prima instanță, Juan M. Merchan, a anunțat amânarea sentinței vinerea trecută și a spus că acum intenționează să decidă, pe 12 noiembrie, cu privire la cererea lui Trump de a anula verdictul sau de a respinge cazul din cauza deciziei Curții Supreme a Statelor Unite din iulie privind imunitatea prezidențială.
Trump, condamnat de un juriu din New York
Merchan a declarat că amână pronunțarea sentinței pentru a evita orice viciu de procedură întrucât nu dorește să afecteze apropiatele alegeri prezidențiale în care acuzatul este candidat.
Trump a fost condamnat în mai pentru 34 de acuzații de falsificare a documentelor financiare pentru a ascunde o plată de 130.000 de dolari ca mită către starleta Stormy Daniels. Totul ar fi avut loc cu puțin înainte de alegerile prezidențiale din 2016. Fostul președinte a respins afirmațiile făcute de Sormy Daniels și a declarat că nu a făcut nimic greșit.
Falsificarea documentelor financiare se pedepsește, în Statele Unite, cu până la patru ani de închisoare. Alte sentințe posibile includ o amendă sau o eliberare condiționată, care ar necesita ca Trump să se abțină de la probleme pentru a evita o pedeapsă suplimentară.