O carte despre Trump sparge piaţa vânzărilor. Autorul şi-a golit sacul

Fostul consilier pe securitate naţională îşi goleşte sacul cu amintirile pe care administraţia Trump încearcă să le interzică.

Chiar înaine de lansare, cartea este deja în topul vânzărilor pe Amazon. Administraţia Trump înceracă să blocheze publicarea acesteia - programată pe 23 iunie - cu ajutorul justiţiei.

Pagini întregi din cartea fostului consilier pe securitate naţională, John Bolton, au fost publicate miercuri de New York Times, Washington Post şi Wall Street Journal. „Camera unde s-a întâmplat. Amintiri de la Casa Albă (In The Room Where It Happend, A White House Memoir”, vulturul mustăcios zugrăveşte un portret devastator al unui preşedinte american care ar fi plătit pentru politica externă a Statelor Unite pentru a-i servi inereselor personale, dar şi realegerii sale.

Bolton afirmă că democraţii erau „obsedaţi” de afacerea ucraineană

Potrivit acestuia, dacă s-ar fi ţinut mai mult cont de politica sa externă în procedura de impeachment, rezultatul „ar fi putut fi foarte diferit”. În acelaşi timp ar fi refuzat să depună mărturie la Camera Reprezentanţilor, preferând - potrivit detractorilor săi - să-şi protejeze un contract multimilionar pentru memoriile sale.

Iată cinci din cele mai explozive acuzaţii împotriva preşedintelui Trump în cartea lui John Bolton:

Trump a cerut ajutorul preşedintelui chinez pentru realegerea sa

Ex consilierul a afirmat că în timpul unei întâlniri la vârf G20 la Osaka, Donald Trump a „deviat” discuţia cu preşedintele chinez Xi Jinping „spre viitoarele alegeri prezidenţiale” invocându-l pe Xi „în aşa fel ca să se asigure de victorie”. La reuniunea din iunie 2019, preşedintele „a subliniat importanţa agricultorilor şi creşterea achiziţiilor chineze de soia şi grâu care vor urma în urma alegerilor”, din statele rurale americane.

Donald Trump ar fi oferit „favoruri” autocraţilor

John Bolton şi-a exprimat îngrijoararea pentru ministrul Justiţiei, Bill Barr, privind „dorinţa lui Trump de a servi autocraţii”, inclusiv pe preşedintele turc. Se spune că Recep Tayyip Erdogan ar fi cerut ajutor pentru o activitate care fusese luată în colimator de către autorităţile judiciare din SUA. Trump ar fi răspuns că nu era nimic de făcut pe loc, fiindcă procurorul din Manhattan fusese numit de Barack Obama, dar că problema se va rezolva în viitor. Preşedintele american a numit apoi un alt procuror, pe Geoffrey Berman, care în final a acuzat bancă turcă Halkbank cu toate presiunile Departamentului de Justiţie, spune CNN. Bolton acuză şi că preşedintele a revocat sancţiunile împotriva gupului chinez de telecomunicaţii ZTE, ca pe un schimb de negociere a unui acord comercial cu Beijingul.

Trump ar fi binecuvântat „lagărele de concentrare” din China

În timp ce senatorii republicani influenţi denunţă neobosit China, John Bolton scria aceasta încă di iunie 2019 la Osaka: „Doar cu interpreţii de faţă, Xi i-a explicat lui Trump de ce, în linii mari, a construit lagărele de concentrare la Xinjiang. Potrivit interpretului nostru, Trump a spus că Xi are trebui să construiască aceste lagăre, considerând aceasta un lucru potrivit”.

Preşedintele american ar fi un ignorant

Amintirile lui John Bolton câteodată sunt ecoul lui Michael Wolfe în Fire and Fury. Bolton descrie un preşedinte american care în privat a întrebat-o pe Theresa May dacă Regatul Unit este o putere nucleară, iar pe şeful staffului său, John Kelly, dacă Finlanda face parte din Rusia. Bolton a spus că Trump „petrece majoritatea timpului său pentru a vorbi în loc să asculte”.

Pe la spate, consilierii îşi bat joc de el

Funcţionarii administraţiei Trump au oscilat, potrivit fostului consilier, între profunda îngrijorare şi batjocură. În urma întâlnirii la vârf dintre Donald Trump şi liderul nord-corean Kon Jong-un din 2018, secretarul de Stat, Mike Pompeo, i-ar fi spus lui Bolton că preşedintele spune „numai rahaturi”.

Ulterior, Pompeo a spus că negocierile lui Trump cu Kim Jong-un „nu au nicio şansă de succes”. Preşedintele american a cerut atunci secretarului său de Stat să-i dea lui Kim Jong-un un CD, Rocket Man, cu autograful lui Elton John, cu referire la porecla pe care Donald Trump i-a dat-o liderului nord corean în timpul tensiunilor nucleare. Kim l-a ignorat pe Pompeo în timpul vizitei, preferând să meargă să viziteze un câmp cultivat cu cartofi. Potrivit lui Bolton, „oferirea acestui CD lui Kim a rămas o prioritate a lui Trump timp de câteva luni de zile”, infomează 20 Minutes.