O boală extrem de contagioasă reapare după patru decenii. Două cazuri depistate în Europa
- Maria Miron
- 3 august 2022, 15:51
La mai bine de 40 de ani de la ultimul caz raportat, difteria a reapărut în Elveția, acolo unde au fost confirmate cel puțin două cazuri de persoane infectate cu această boală infecţioasă contagioasă. Specialiștii au explicat cum se poate transmite această boală, dar și care sunt principalele simptome.
Numită difteria gâtului, această afecțiune lezează tractul respirator superior, din pricina bacteriei Corynebacterium diphtheriae. Samuel Wyss, purtător de cuvânt al Secretariatului de Stat pentru Migrație (SEM), a anunțat două cazuri de infectare, ambele în Elveția.
Două cazuri de difterie raportate în Elveția
„Difteria gâtului, o infecție contagioasă a tractului respirator superior cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae, a fost confirmată la două persoane", a declarat Samuel Wyss, purtătorul de cuvânt al SEM.
Cei doi pacienți testați pozitiv pentru difterie erau internați într-un centru de azil din Elveția, țara în care ultimul caz de acest tip fusese înregistrat în anul 1983. Mai mult, Wyss a transmis că s-ar putea ca numărul celor infectați să ajungă la patru, însă așteaptă rezultatul analizelor.
Pe lângă asta, pentru alte 92 de persoane, autoritățile elvețiene au dispus carantinarea.
Cum se manifestă, dar și cum se transmite difteria
Cei afectați de boală nu prezintă simptome respiratorii, însă boala este fatală în multe situații. Această infecție se transmite aerian ori prin contact direct cu o persoană infectată (contact fizic, tuse sau strănut), fiind recurentă mai ales în cazul copiilor nevaccinaţi, cu vârste sub 15 ani, dar poate fi transmisă tuturor, indiferent de categoria de vârstă.
Oficiul Federal de Sănătate Publică (OFSP) a explicat că pot exista două tipuri de difterie: respiratorie/ faringiană sau difterie cutanată. Ultimul caz de difterie faringiană fusese înregistrat în Elveția în 1983, iar, conform datelor specialiștilor, diferia cutanată a fost raportată de puține ori în ultimii zeci de ani, conform Switzerlandtimes.ch.
Alexandru Rafila, despre formele de manifestare a difteriei
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, avertizase cu privire la difterie încă din anul 2019, deși boala era eradicată în ţara noastră deja de mai mulţi ani.
„Se manifestă printr-o faringoamigdalită, în care faringele și amigdalele sunt acoperite cu un exudat abundent ca un soi de membrană albă-gri, care sângerează, și care la copilul mic poate să producă obstrucția căilor respiratorii, se numește crup difteric.
Toxina acționează ca o substanță care împiedică funcționarea normală a celulelor din organism și în afară de leziunile locale pot apărea lexiuni la nivelul miocardului, regiuni renale, regiuni hepatice, care pun viața în pericol, exact datorită acestei acțiuni specifice a toxinei difterice”, a declarat medicul Alexandru Rafila în noiembrie 2019.