O bijuterie teatrală în buricul Bucureștiului: Teatrul Excelsior. Cum „rezistă”
- Roxana Roseti
- 8 octombrie 2015, 00:59
Rezistă, şi aici vorbim despre...rezistenţa prin teatru în sine! Teatrul Excelsior se află în inima târgului...bucureştean, iar cei 51.600 de spectatori care i-au trecut pragul până la 30 septembrie anul acesta stau mărturie.
A devenit, de-a lungul celor 25 de ani de activitate (pe care i-a împlinit în acest an) un reper între instituţiile de gen din capitală. De-a lungul timpului, Excelsior a oferit publicului tânăr şi foarte tânăr o serie de spectacole menite să îl facă să îndrăgească teatrul. Şi chiar să devină dependent de interacţiunea cu această artă!
„Eu, moral, sunt obligat să împlinesc visul unui mare actor - Ion Lucian. Maestrul Ion Lucian este cel care care s-a luptat să existe această bijuterie teatrală în buricul Bucureștiului”, spune directorul teatrului, Adrian Găzdaru. „Domnia sa a iubit la fel de mult teatrul, aşa cum a iubit copiii, s-a străduit să aducă un strop de bucurie şi de lumină în ochii lor, şi noi nu facem altceva decât să continuăm!”. Teatrul Excelsior a fost înfiinţat în 1990, la iniţiativa maestrului Ion Lucian, cel care i-a fost director timp de două decenii.
„Publicul nostru reprezintă dovada rezistenţei şi îi mulţumim!”
Cum rezistă un teatru în asemenea vremuri de...restrişte? Vremuri , în care oamenii au devenit legaţi mai mult de reţelele sociale decât de realitate şi de petrecerea timpului în mod plăcut, adică...la teatru. „Rezistă şi rezistă bine! Iar publicul nostru reprezintă dovada rezistenţei şi îi mulţumim! Eu cred că teatrul, nu contează că este de dramă sau este pentru copii și tineret, trebuie să aibă adresabilitate către toate categoriile sociale, pentru că teatrul este al comunității și trebuie să deservească comunitatea și trebuie să reflecte nevoile comunității”, mai adaugă Adrian Găzdaru.
Poate lupta teatrul cu Facebook-ul?!? „Să ştiţi că detalii şi noutăţi despre spectacolele şi programele Teatrului Excelsior sunt disponibile pe Facebook! Dar cred că prin producțiile noastre, prin profesionalismul de care dă dovadă și de care va da dovadă trupa Teatrului Excelsior vom reuși să îi aducem la teatru şi pe cei care preferă să stea în casă, faţă în faţă cu calculatorul! Un popor are nevoie de cultură. Un popor, în momentul în care este foarte, foarte stresat, încearcă să evadeze. Unde poate evada? La teatru! Teatrul este, un cumul de factori care îngemănează atât cultura, cât și religia, cât și socialul, financiarul. Totul”, subliniază directorul teatrului.
O provocare
Dacă nu ştiaţi, programul teatrului este unul public, fiind programate spectacole 5 zile pe săptămână, în unele zile chiar câte două reprezentanţii: dimineaţa spectacole pentru copii, seara spectacole pentru adolescenţi. În plus, după cum subliniază Adrian Găzdaru, „în zilele de marţi şi sâmbătă ale săptămânii, pe scena teatrului Excelsior prezintă spectacole teatrul Ion Creangă, în zilele de luni seara are spectacole pe scena noastră Teatrul Evreiesc, iar în zilele de joi seara, în baza unui acor de parteneriat cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, sunt prezentate pe scenă spectacolele viitorilor actori. În zilele în care teatrul Ion Creangă are reprezentaţii pe scena instituţiei noastre, trupa Excelsior merge şi prezintă spectacole în şcoli şi grădiniţe”.
Unul dintre proiectele Excelsiorului se referă la principiul care ia amploare în Europa. Şi anume cel al „cafelei în aşteptare”, dar care se doreşte să fie transformat în...”bilet în aşteptare”! „Este vorba despre o provocare pe care ar fi bine să o preia toate instituţiile din ţară şi pe care am lansat-o în introducerea primei ediţii a Festivalului de Teatru Excelsior Teen-Fest. Voi încerca să iniţiez la Bucureşti acel bilet în aşteptare, care funcţionează pe principiul cafelei în aşteptare, ce a luat naştere în Italia”, afirmă Adrian Găzdaru. „Omul îşi cumpără bilet la teatru şi, dacă vrea, mai ia un bilet pe care îl introduce în urna cu Bilet în aşteptare! În acest mod va reuşi să ajungă la teatru şi cineva care nu îşi permite”. În altă ordine de idei, în parteneriat cu AICE (Asociaţia pentru Integrare Culturală Europeană), Teatrul anunţă deschiderea, începând de la 1 noiembrie, a Academiei Naţionale de Arte Frumoase, un proiect educaţional îndrăzneţ, care vine în întâmpinarea dorinţei părinţilor de a ocupa timpul copiilor cu ceva frumos şi constructiv, cum ar fi teatrul, dansul şi muzica.
Prin urmare, haideţi la teatru!