O actriță din Iran a fost arestată după ce și-a arătat chipul în public: Poate că acesta va fi ultimul meu mesaj

O actriță din Iran a fost arestată după ce și-a arătat chipul în public: Poate că acesta va fi ultimul meu mesajSursa foto. Twitter

Actriţa Hengameh Ghaziani a fost arestată după ce a postat pe rețelele sociale un videoclip în care și-a dat jos vălul islamic. Iranul este zguduit de proteste fără precent, după ce o tânără de 22 de ani, care și-a dezvăluit chipul în public, a murit la scurt timp după arestare.

Actriţa iraniană Hengameh Ghaziani (52 ani) a fost arestată, duminică, de serviciile de securitate pentru că şi-a scos vălul islamic în public. Ea a postat un videoclip de susținere a protestelor generate de moartea Mahsei Amini.

În videoclip, Hengameh Ghaziani apare cu capul gol în faţa camerei, fără să vorbească. Se întoarce apoi și își strânge părul în coadă aşa cum au făcut și alte femei care s-au alăturat protestelor de stradă.

Un ultim mesaj

Actrița a fost acuzată incitarea şi sprijinirea revoltelor, dar și de faptul că a colaborat cu presa de opoziție, relatează agenţia oficială de ştiri Irna.

„De acum înainte, orice mi s-ar întâmpla, să ştiţi că, ca întotdeauna, sunt alături de poporul iranian până la ultima mea suflare. Poate că acesta va fi ultimul meu mesaj”, a spus actrița după ce imaginile au fost postate pe rețelele sociale.

Proteste din Iran au început în luna septembrie după moartea unei femei care a fost arestată pentru că nu și-a acoperit corenspunzător fața. Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a decedat în condiții suspecte la trei zile după ce a fost reținută de poliție.

Medicii legiști au susținut că tânăra a murit din cauza unei insuficiențe multiple de organ cauzată de hipoxie cerebrală și nu din cauza unor lovituri în cap, așa cum susțin familia ei și protestatarii.

În vizorul autorităților

Duminică, justiţia iraniană a anunţat că a convocat-o pe Hengameh Ghaziani precum şi pe alte şapte personalităţi din politică şi sport, pentru că ar fi publicat conţinut provocator în sprijinul mişcării de protest.

Printre aceste personalităţi se numără antrenorul clubului de fotbal Persepolis FC, Yahya Golmohammadi, şi foştii parlamentari reformişti Mahmoud Sadeghi şi Parvaneh Salahshouri. Yahya Golmohammadi i-a criticat puternic pe jucătorii echipei naţionale săptămâna trecută pentru că nu „au dus vocea oamenilor asupriţi la urechile autorităţilor”, după întâlnirea selecţionatei iraniene cu preşedintele Ebrahim Raisi.

Cei doi foşti deputaţi au susţinut deschis mişcarea de protest, în special pe Twitter, şi au denunţat folosirea forţei împotriva manifestanţilor, potrivit news.ro.

Protestatari uciși

Protestele din Iran sunt unele fără precedent în istoria modernă a țării, mai ales că Ali Khamenei deține puterea absolută. Orice încercare de revoltă a fost până acum înăbușită cu violență. Se pare însă că liderul iranian se confruntă cu o opoziție tot mai puternică. ONG-urile pentru drepturile omului vorbesc despre 15.000 de arestări și sute de oameni uciși.

Duminica trecută a fost anunțată și prima sentință capitală. Un protestatar a fost condamnat la moarte de Tribunalul din Teheran după un proces rapid. Identitatea sa nu a fost dezvăluită, dar autoritățile au anunțat că a fost găsit vinovat de incendierea unei clădiri guvernamentale, tulburarea ordinii publice, adunare şi conspiraţie în vederea comiterii de infracţiuni contra siguranţei naţionale şi corupţie.