Mesaj împotriva liderului Iranului la televiziunea de stat. Hackerii au preluat controlul buletinului de stiri

Mesaj împotriva liderului Iranului la televiziunea de stat. Hackerii au preluat controlul buletinului de stiri Dictatura islamistă din Iran folosește AI pentru a le pedepsi pe femei; Sursa: Twitter

Proteste în Iran. Transmisiunea a fost întreruptă sâmbătă la televiziunea de stat, iar în locul buletinului de știri, pe micile ecrane au apărut mesaje de protest împotriva liderului Ali Khamenei. Incidentul vine la scurt timp după ce o tânără arestată pentru că nu și-a acoperit fața a murit în condiții suspecte în celulă.

Un grup de hackeri a preluat controlul postului de televiziune de stat din Iran pentru a transmite un mesaj de protest împotriva regimului de la Teheran.

Buletinul de știri de sâmbătă a fost întrerupt în jurul orei locale 18:00. Pe micul ecran a apărut o mască, urmată de o imagine a Liderului Suprem Ali Khamenei cu flăcări în jurul său și o țintă pe față. Imaginile au fost însoțite de mesajele „alătură-te nouă și ridică-te“ și „sângele tinerilor noștri picură de pe labele tale”. Protestul a fost revendicat de o grupare numită „Adalat Ali”, sau Justiția lui Ali.

Moarte suspectă

Incidentul vine la scurt timp după ce trei persoane au fost împușcate de forțele de securitate în timpul unui proteste generate de moartea unei femei care a fost arestată în Iran pentru că nu și-a acoperit corenspunzător fața. Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a decedat în condiții suspecte la trei zile după ce a fost reținută de poliție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicii legiști au susținut că tânăra a murit din cauza unei insuficiențe multiple de organ cauzată de hipoxie cerebrală și nu din cauza unor lovituri în cap, așa cum susțin familia ei și protestatarii.

Protestatari uciși

Protestele din Iran sunt unele fără precedent în istoria modernă a țării, mai ales că Ali Khamenei deține puterea absolută. Orice încercare de revoltă a fost până acum înăbușită cu violență.

Se pare însă că liderul iranian se confruntă cu o opoziție tot mai puternică. Tot sâmbătă, pe rețelele de socializare au apărut mai multe videoclipuri în care apăreau se pare mai multe studente de la o universitate din Teheran scandând „rătăciți-vă”.

Tot în 8 octombrie, alte două persoane au fost ucise în Sanandaj pentru că susțineau protestele. Un bărbat a fost împușcat în propria mașină pentru că a claxonat în semn de sprijin pentru protestatari. Un oficial a declarat însă bărbatul a fost ucis de „contra-revoluționari”, a informat agenția de știri de stat IRNA. O femeie care s-a alăturat revoltelor a fost împușcată în gât.

Grupurile pentru drepturile omului spun că peste 150 de persoane au fost ucise de la începutul protestelor din Republica Islamică, pe 17 septembrie, potrivit bbc.com.