Peştele, orezul, fasolea şi nucile pot scădea grăsimile rele din sânge.
Schimbarea stilului de viaţă este esenţială pentru scăderea colesterolului, medicamentele nefiind suficiente pentru a lupta contra grăsimilor din sânge, arată specialiştii site-ului medical WebMd. Organismul are nevoie de o cantitate mică de colesterol pentru a funcţiona corect. Problema este că oamenii consumă prea multe grăsimi saturate care cresc nivelul de colesterol rău (LDL) şi prea puţine grăsimi nesaturate, care pot ridica nivelul colesterolului bun (HDL). Specialiştii vă învaţă ce să faceţi ca să îndreptaţi situaţia.
Feriţi-vă de porţiile prea mari
Măsuraţi cu mâna: o palmă de orez, paste sau fructe proaspete este o cantitate suficientă pentru a vă umple stomacul. Mizaţi pe fructe şi legume pentru a vă sătura pe parcursul zilei. Cinci fructe pe zi ajută la scăderea colesterolului rău, fiindcă scad şi pofta de a mânca gras. Tot fructele, datorită antioxidanţilor, ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Consumaţi peşte de două ori pe săptămână
Peştele trebuie inclus în meniuri, cel puţin de două ori pe săptămână. Este sărac în grăsimi saturate şi bogat în acizi graşi Omega 3, care ajută la scăderea trigliceridelor (grăsimi nocive din sânge). Totodată, aceşti acizi împiedică înfundarea arterelor. Sunt bogaţi în astfel de substanţe somonul, tonul, păstrăvul, sardinele, dar aveţi grijă să fie consumat proaspăt. Dacă peştele este ţinut la congelator, îşi pierde din proprietăţi.
Mizaţi pe fibrele din cereale
Un castron de cereale cu lapte vă oferă fibrele de care aveţi nevoie. Carbohidraţii din aceste cereale vă ajută să rămâneţi sătui pe o perioadă mai lungă, reduc colesterolul rău şi ajută la pierderea în greutate. La slăbit mai ajută orezul sălbatic, cel brun şi grâul încolţit. O sursă bună de fibre şi un bun aliment anticolesterol este şi fasolea.
Alegeţi alimente preparate la grătar sau la aburi
Nucile scad şi ele lipidele din sânge, deoarece conţin grăsimi mononesaturate, care acţionează asupra colesterolului rău. O mână de nuci pe zi vă ajută să reduceţi riscul apariţiei bolilor de inimă. Ţineţi totuşi cont de faptul că nucile au multe calorii şi opriţi-vă la cantitatea recomandată mai sus. Arahidele sunt de evitat, deoarece conţin mult zahăr. La restaurant, evitaţi să comandaţi mâncăruri grase, mai ales dacă acasă faceţi efortul de a nu consuma lipide. Alegeţi alimentele preparate la aburi ori la cuptor, nu pe cele prăjite. Renunţaţi la sosuri, iar dacă porţiile sunt prea mari şi nu puteţi mânca tot, cereţi să vi se facă pachet pentru acasă.
VARIANTĂ
Plimbările pot ţine loc de sport
Oricât aţi schimba dieta, lupta împotriva grăsimilor nu va fi eficientă dacă nu învăţaţi şi să faceţi mişcare: 20 de minute pe zi, timp de trei ori pe săptămână. Joggingul ajută la scăderea colesterolului rău, permite scăderea în greutate, reduce riscul de a se forma cheaguri de sânge. Dacă totuşi sunteţi genul de persoană comodă, care nu face niciun fel de sport, vă pot fi utile plimbările.
Evitaţi stresul, întrucât acesta creşte tensiunea arterială şi grăsimile din sânge, predispunând la îngroşarea vaselor sanguine. Practicaţi exerciţiile de relaxare, de respiraţie profundă, de meditaţie. Este mai util să vă relaxaţi aşa decât cu bere ori alte tipuri de alcool, care predispun la depunerea grăsimilor în jurul abdomenului.