Nuredin către poliţişti: "Eu sunt aerul vostru"

Nuredin către poliţişti: "Eu sunt aerul vostru"

Liderii clanului "Beinur" deţineau controlul nu doar asupra mediului de afaceri de pe litoral, ci şi asupra celor care ar fi trebuit să aplice legea, susţin anchetatorii care au cerut arestarea acestora.

Liderii clanului "Beinur" deţineau, prin şantaj, ameninţări şi taxe de protecţie, controlul asupra mediului de afaceri de pe litoral, dar şi asupra celor care ar fi trebuit să aplice legea, să-i protejeze pe cetăţenii de rând sau să facă publice ilegalităţile - ofiţeri de poliţie, funcţionari publici, dar şi jurnalişti. Aşa reiese din referatul prin care anchetatorii le-au cerut, ieri, magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti arestarea preventivă a liderilor grupării şi a unora dintre cei care i-au sprijinit.

Probele adunate împotriva acestora sunt completate de o serie de interceptări (ambientale şi telefonice) ale unor convorbiri, mai mult decât edificatoare, pur tate de interlopi cu adjunctul şefului Poliţiei Neptun, comisarul-şef Cristinel Niţoi (cel care instrumenta dosarele penale pe numele lui Nuredin Beinur şi al fratelui său, Erchin, dosare care adunau câteva zeci de plângeri) sau cu angajaţi ai Primăriei Mangalia, care-i ajutau pe interlopi să-şi şantajeze victimele.

"Comisarul-şef se comporta ca un membru al clanului" Potrivit procurorilor, ancheta a început în primăvara acestui an, în urma unei sesizări transmise de oficiali ai poliţiei. Iar comportamentul comisarului-şef Niţoi (un poliţist care nu doar că a avansat extrem de repede pe scara ierarhică, dar a şi ajuns, în ultima perioadă, proprietar a două vile şi al unui apartament) e descris ca fiind demn de "un adevărat membru al clanului", obedient faţă de Nuredin Erchin şi faţă de fratele acestuia, Beinur, fin al lui Nicu Gheară şi prieten apropiat al lui Gigi Becali, dacă ar fi să contabilizăm numeroasele convorbiri pe care interlopul le-a purtat cu patronul stelist doar în ultimele luni, ataşate şi ele la dosar.

DOVADA SUBORDONĂRII FAŢĂ DE "COMANDANTUL" NUREDIN:

"Cine-ţi dă de muncă? Eşti prietenul meu, te avansez, dă-te-ncolo!"

Concret, după cum arată şi în referatul prin care cer arestarea preventivă a interlopilor, anchetatorii au dovada subordonării comisarului-şef Cristinel Niţoi faţă de liderii clanului:

  • "În perioada 1 martie-31 august 2010, deşi Niţoi Cristinel avea în lucru dosare în care trebuia să-l cerceteze pe Nuredin Erechin, a purtat cu acesta 57 de convorbiri telefonice, din care 51 au avut loc la iniţiativa (apelare) a inculpatului Niţoi".

Una dintre aceste convorbiri mai mult decât grăitoare pentru relaţia dintre cei doi are loc pe 16 iunie, când Nuredin îi reproşează lui Niţoi că nu muşamalizează îndeajuns dosarele în care membrii clanului erau acuzaţi de şantaj şi de faptul că au recurs la acte de violenţă şi la conflicte de stradă pentru a-şi convinge victimele să le plătească taxele de protecţie, care se ridicau chiar şi la câteva sute de mii de euro pe an.

"Nuredin Erchin: «Păi, tu începi cu de-astea, mă? Ai văzut că a început turneul, ai început iar cu de-astea, mă? Tu ai văzut că eu te protejez. Ai văzut că a început turneul de fotbal, ai văzut ziariştii pe aici, ai văzut că noi avem treabă pe aici şi tu începi iar să ne, să vină de-astea, reclamaţii? (...) Ciumecule, voi mergeţi numai la ordinele comandantului mă, gata, ce să mai! De ce nu e? Bă, vorbeşti cu un şmecher, ce dracu? Tu fără mine nu trăieşti. Ai înţeles?» Niţoi: «Bă, dă-mă dracu».

Nuredin Erchin: «Bă, lasă-mă dracu, tu fără mine nu mai ai aer, stai dracu, că eu sunt aerul vostru! Cine îţi dă de muncă?... Tu eşti prietenul meu, te avansez, dă-te-ncolo!".

"Opreşte-l pe loc, legitimează-l... pac, criminalistul..."

Iar muşamalizarea dosarelor nu este singurul serviciu pe care "omul legii" l-a făcut interlopilor. Tot el a fost cel care şi-a convins o colegă, pe şefa Poliţiei Rutiere Mangalia, subofiţerul Gabriela Iacob, să-i amendeze serios pe şoferii unei firme al cărei patron a refuzat să-i mai plătească lui Beinur taxa de protecţie anuală, stabilită la 15.000 de euro.

Şi, ca să fie sigur că angajaţii firmei victimei (care are acum calitatea de martor protejat) vor plăti pentru nesupunerea patronului, comisarul Niţoi apelează şi la un alt coleg, Vlad, căruia îi explică cum trebuie să procedeze:

  • "Când ajung la cap de linie, mă informaţi. Şi când am zis: «Opreşte-l pe loc, legitimează-l, pac! criminalistul acolo, pac! (...) M-ai înţeles? Le luăm actele! Le luăm actele şi imediat le însoţim, ştii?".

MĂSURĂ. Nuredin Beinur a fost prezentat magistraţilor cu propunerea de arestare FOTO: FERI PREDESCU

"Bă, vorbeşti cu un şmecher, ce dracu? Tu fără mine nu trăieşti. Ai înţeles?", NUREDIN ERCHIN, către comisarul-şef Cristinel Niţoi

  • Vezi aici întreg referatul întocmit de procurori.

MĂRTURIA UNEI VICTIME

"Beinur mi-a spus că mă mierleşte" Toţi cei care au depus mărturie în dosarul care-i vizează pe membrii clanului condus de Nuredin Beinur au, acum, calitatea de martor-protejat.

Motivul: violenţa de care au dat dovadă interlopii pentru a-şi impune supremaţia nu doar în Constanţa, ci şi în Capitală - acolo unde-şi abordau de multe ori victimele -, sau în judeţul Sibiu, de unde "l-au racolat" în afacerile lor pe Ovidiu Pop - un alt interlop cunoscut, membru al clanului condus de celebrul Ion Clămparu şi condamnat la 11 ani de închisoare pentru omor.

Cât despre modul cum decurgeau "întâlnirile" cu afaceriştii de la care Beinur "storcea" bani, elocventă este mărturia unuia dinte aceştia:

"Pentru a mă ţine pe loc, Beinur mi-a spus că, dacă încerc să fug, îi spune lui Balaban să mă bage în portbagaj, să mă ducă în pădure, să mă f...în c..., şi apoi să mă mierlească. Apoi, Balaban mi-a comunicat să am grijă că Beinur s-a împăcat cu naşul său, Nicu Gheară. (...) Mi-a cerut să plec de pe litoral şi să încetez cu întocmirea de plângeri la poliţie".

Iar în cele mai multe cazuri, pentru a-i convinge pe cei care- l deranjau să renunţe la afaceri - în mare parte deschise în Mangalia -, Beinur apela nu doar la amicii săi din poliţie, ci şi la funcţionari ai Primăriei Mangalia, care aveau grijă să-i amendeze chiar şi fără motiv.

Într-o astfel de situaţie a fost pus un alt martor protejat din dosar, amendat de funcţionarii primăriei, care au întocmit şi un proces-verbal, semnat ulterior de unul dintre membrii grupării, în calitate de martor. Pe lângă probe, anchetatorii au ataşat la dosar şi transcrierea unei convorbiri telefonice între Nuredin Erchin şi Emanoil Hanganu, referent al primăriei. "Nuredin Erchin: «Bun. Ce era să îţi zic: e şi al nostru aici, frate-meu, ştii. Ştii că noi suntem în râcă cu omul de-acolo, cu M.M.». Hanganu Emanoil: «Aha». Nuredin Erchin: «Înţelegi?». Hanganu Emanoil: «Eu tocmai vreau să i-o trag lui M., că am fost ieri, nu ştiu dar... te-ai întâlnit cu Zbanţ? Cu Fane?».

Nuredin Erchin: «Cu Fane nu.» Hanganu Emanoil: «Da, şi vreau să i-o trag. Deci, el era marţi la Roşiori, i-am spus să vină marţi la primărie, să vină să-i dau o amendă»".

Urmează apoi o discuţie cu un alt funcţionar al primăriei în care Nuredin lasă să se înţeleagă că şi-ar dori ca victima sa să fie asaltată cu sancţiuni şi concluzionează: "Noi suntem la putere, nu ei."

Clanul lui Beinur Nuredin

Bătăi cu săbii şi privatizări supravegheate de "locotenenţii" săi

Feri Predescu "Stăpânul" sudului litoralului, Beinur Nuredin, a ajuns în atenţia oamenilor legii în urmă cu mai bine de 10 ani, când şi-a înfiinţat în Mangalia firma de pază Beynguard SRL, iar "locotenenţii" lui aveau grijă de cluburile şi discotecile din staţiunile Neptun-Olimp. La vremea respectivă, se spunea că Beinur doreşte să împartă litoralul cu constănţeanul Ismail Iaşar, zis Săceanu, care urma să "rămână" doar cu nordul litoralului. În vara anului 2000, Săceanu şi-a suit "armata" în mai multe autobuze şi s-a dus la Mangalia, unde a atacat gruparea lui Beinur cu săbii, furci, topoare şi pietre. A fost nevoie de intervenţia poliţiei şi a mascaţilor, care au tras şi focuri de armă, pentru a linişti spiritele, însă la final nimeni nu a fost arestat. După scandalul de la Mangalia, Săceanu "a uitat" de sudul litoralului, iar Beinur a căpătat astfel "respectul" capilor grupărilor interlope din ţară. Împreună cu fratele său, Erchin, a construit un hotel la intrarea în Mangalia despre care se spunea că "este mai mult cuibuşor de nebunii" nicidecum unitate de cazare. "Puterea" lui Beinur a crescut şi mai mult după ce în vara lui 2001 a fost cununat chiar de Nicu Gheară, care deţinea, printre altele, o discotecă în staţiunea Olimp.

Finul şi naşul şi-au împărţit hotelurile

În toamna lui 2001, finul şi naşul (prin intermediari) şi-au adjudecat majoritatea teraselor şi restaurantelor din sudul litoralului scoase la vânzare de Ministerul Turismului. Licitaţiile deschise organizate la sediul SC Neptun-Olimp au fost "supravegheate" în permanenţă de "bodyguarzii" lui Beinur şi Nicu Gheară. Dacă vreun licitant încerca timid să ridice mâna era urgent pus la punct de "privirea ucigătoare" a celor care în final şi-au adjudecat "legal" activele. Nici cu vânzarea din 2002 a SC Univertis SA, societatea care deţinea în Saturn un bowling, o luna park şi alte mijloace de agrement, nu i-a pus probleme lui Beinur Nuredin. Deşi la vremea respectivă APAPS spunea că valorează aproape 6 miliarde de lei vechi, Beinur a "reuşit" să o adjudece la jumătate din preţ, iar ulterior şi-a achiziţioant şi o discotecă şi un hotel în staţiunea Neptun. Beinur Nuredin s-a delimitat de scandalurile în care erau implicaţi bodyguarzii săi, pozând într-un paşnic om de afaceri, iar vacanţele petrecute în Spania, alături de naşul său, Nicu Gheară, erau mediatizate de tabloide. În 2003, poliţia din Constanţa i-a desfiinţat firma Beynguard pe motiv că "agenţii de pază lucrau la negru şi că erau frecvent implicaţi în reglări de conturi", după cum îşi aduce aminte adjunctul şefului Poliţiei Constanţa, comisarul şef Adrian Rapotan. Asta nu l-a împiedicat însă să-şi înfiinţeze o altă firmă de pază, de data aceasta la Bucureşti, unde şi-a extins apoi afacerile. De altfel, în ultimii ani, Beinur a locuit în Capitală cea mai mare parte a anului.

Prieteni şi duşmani

În toţi aceşti ani, Beinur Nuredin a fost lăsat în pace să stăpânească sudul litoralului, mai ales că fostul său duşman, Săceanu, a îmbătrânit şi s-a retras din "afaceri". Ba mai mult, se zvoneşte că Beinur a încheiat un pact de neagresiune cu gruparea Fraţii, care ar fi preluat "puterea" în nordul litoralului, putând astfel să se ocupe liniştit de extinderea afacerilor imobiliare din sudul litoralului. Aici însă s-a lovit de un om de afaceri din Teleorman, care în ultimii 20 de ani a cumpărat un complex comercial la Neptun şi mai multe active în Mangalia şi în staţiunile din sud. Războiul dintre cei doi a început după ce Beinur ar fi cumpărat nişte spaţii lângă proprietăţile lui Mocea şi ar fi dorit să se extindă. De-a lungul anilor, cei doi au fost prieteni şi duşmani, fiecare l-a reclamat pe celălalt atât la Primăria Mangalia, cât şi la poliţie. "Eu aşa i-am apucat în 2008 cand am devenit primar. Conflictul dintre ei este vechi, se ameninţă, vin mascaţii, îi potolesc. E de fapt un scandal între doi interlopi de aceeaşi teapă care, în fiecare vară, reprezintă un veşnic şi periculos focar de scandal pentru comunitate", se plânge primarul Mihai Claudiu Tusac. 

Ne puteți urmări și pe Google News